Spela gitarr - tips, lektioner och artiklar

Denna sektion handlar om att spela gitarr – en helt gratis guide på nätet med nybörjarkurs, medelnivåkurs, riff och licks samt andra tips och tricks.

Tips för dig som vill lära dig spela gitarr

stämskruvar och namn på strängarStämma gitarren
Guider
Innan du kan få gitarren att låta bra måste du se till att den är stämd. I denna guide förklaras hur det går till att stämma gitarren och vilka metoder det finns inklusive vilken utrustning du kan behöva.

ljudhål med bokstäver överGitarrens strängar
Lektioner
För nybörjaren är det viktigt att snart lära sig vilka toner som hör ihop med respektive sträng och vilka strängarnas namn är. Du kan läsa om detta i denna artikel plus annat som är nyttigt i sammanhanget.

greppbräda med toner beskurenGitarrens hals och tonerna på greppbrädan
Guider
Lär dig var alla tonerna hittas på gitarrens hals och hur du lär dig vilka mönster som är bra att känna till. Även genomgång av banden och inläggen på greppbrädan och vad deras funktion är.

Gitarrister och play-symbolBacking tracks
Ljud
Vill du jamma eller spela solon över musik utan gitarr erbjuds här backing tracks i olika stilar. Ljudfilerna består av musik där ett instrument är borttaget, till exempel sologitarren.

bron på gitarrenEn samling riff
Tabs
Här följer en samling gitarriff. Lär dig spela gitarriff från kända låtar - Deep Purples "Smoke on the Water", Nirvanas "Smells Like Teen Spirit" och The Beatles "Day Tripper" med flera.

ljudhål gitarr närbildBlueslicks och andra licks
Tabs
Här följer en samling licks. Att spela gitarr blir roligare när man har några intränade licks i sin repertoar. Licks är ungefär detsamma som riff och dessa licks är utskrivna med tabulatur.

collage med korta tabsTabulatur
Lektioner
Tabulatur är ett notskriftsystem för gitarr. Genom att lära dig läsa tabulatur kan du spela dig i genom låtar vare sig det handlar om ackordspel eller gitarrsolon. Tabs används ibland för att exemplifiera på lektionerna som finns på denna sida.

gitarr och notskriftNoter
Lektioner
Det går så klart att spela gitarr efter noter också. Här kan du lära dig notläsning, vilket är enklare än vad många tror. Det är dock något mer komplicerat än att använda tabulatur, men ibland kommer du stöta på noter utan tabulatur.

gitarr detalj bokstav aTips när du spelar gitarr i tonarten A
Lektioner
I en artikelserie kommer du få tips på ackord, låtar samt genom tabs se hur du kan spela i olika tonarter. I första delen handlar det om tonarten A som särskilt är vanlig inom rock när det gäller gitarr.

penna, papper och gitarrAtt skriva låtar
Lektioner
I en artikelserie kommer du kunna lära dig mer om hur det går till att skriva en låt. I första delen behandlas låtens struktur med dess typiska beståndsdelar. I de andra två delarna fokuseras extra på låtens vers respektive refräng.

inspelningsapparatSpela in musik - vilka metoder finns det?
Produktion
En introduktion i musikprogram (sequencers) och ljudinspelare samt andra metoder som finns att ta till då du vill spela in din musik. Tips om gratisprogram, produkter och hur du bränner ut musik på CD eller lägger upp den på musikstjänster.

Fler resurser

Övningar som förbättrar din teknik och förstärker dina muskler i fingrarna.
Tabell som visar tonarter och exempelvis ger en handledning om vilka ackord som passar till att spelas ihop.
Tabell för capo som visar transponering som förklarar hur du använder en capo samt hur tonerna ändras.

Spelbarhet

En gitarr täcker lite mer än tre oktaver, vilket kan jämföras med ett piano som täcker över sju. Detta betyder dock inte att gitarren är ett instrument med väldiga begränsningar. Rikedomen hos gitarren tillkommer bland annat genom alla olika tekniker som finns att tillgå och alla klangfärger som kan skapas genom olika spelsätt.

En gitarr behöver inte ”spelas in” som vissa andra instrument. Däremot förändras dock träet marginellt med tiden och det finns de som tycker att ljudet blir lite bättre med åren.

En del undrar vad som är enklast att lära sig, gitarr eller piano. Från en nybörjares perspektiv så är svårigheterna med gitarr att det är något svårare att få rena toner då det till exempel är lätt hänt att nudda angränsande strängar samt att de kan göra ont i fingrarna från beröringen av strängar. Att spela piano kräver samtidigt än mer oberoende koordination av vänster och höger hand. Det finns förutom dessa många fler skiljeområden mellan instrumenten ifråga.

Så utvecklas du som gitarrist

Att tänka på när du övar

En korrekt sittställning är viktig för att undvika skador av olika slag som kan uppstå vid regelbundet spel. En sak att fokusera på är överkroppens position. Den ska vara upprätt utan att gå till överdrift och du ska helst undvika att luta dig för mycket över gitarren. Benen bör vara parallella om du sitter ned. Särskilt illa kan det vara att lägga det ena benet över det andra, vilket förvisso är bekvämt men försämrar hållningen samt blodcirkulationen (ett undantag är klassisk musik där en fotpall ibland används). Det är vanligt att använda låret som stöd, men för till exempel elgitarr och för sådana med smalare kroppstyp kan det vara en fördel att den hänger något över låret och i axelband.

Att syssla med musik måste betraktas som harmoniskt. Till skillnad mot spel och sport handlar det föga om att vinna eller förlora. Dessutom kan det enkla "vinna" över det svåra, det vill säga att vad som är enkelt att spela kan i mångas öron låta bättre än något mer komplicerat.

Att tänka på när du framträder

Artiklar om att spela gitarr

Här är en samling artiklar för dig som spelar gitarr.

100 ackordföljder Precis vad det låter som.

Arpeggion på gitarr En genomgång och förklaring av arpeggios.

Att ta ut ackord Tips som hjälper dig att identifiera tonart och vilka ackord som spelas i en låt du lyssnar på.

Att höra ackordövergångar Tips och övningar med ljud som gör dig bättre på att höra när ackorden växlar i en låt.

Tre sätt att överkomma problem med korta fingrar Korta fingrar utgör inget större hinder och dessa tre tips avhjälper de flesta eventuella problem.

Undvik att få ont i fingertopparna när du spelar Några tips för dig som känner att du får ont i fingrarna när du spelar.

Hur du undviker nudda andra strängar Det är frustrerande att nudda fel strängar. Som tur är går det ganska enkelt att åtminstone minska problemet.

Ackord med alternativ baston Här tittar vi på omvända ackord samt slashackord där en alternativ baston läggs till ackordet.

Lär dig använda turnarounds Förklarar vad en turnarounds är och ger exempel på när dessa kan användas.

Hur du spelar oktaver Hur du spelar oktaver med fyra grundläggande positioner.

Rätt grepp för vänsterhanden
Lär dig hur du olika positioner hos vänsterhanden runt halsen påverkar ditt gitarrspel.

Skötsel och underhåll Saker att tänka på vad gäller förvaring, transport och underhåll av gitarren.

Kroppen, musklerna och gitarren Känningar i muskler relaterade till gitarrspel existerar och här är några orsaker samt tips på åtgärder.

Spela inför åhörare Varför du underpresterar inför andra och hur du överkommer nervositeten.

Öppen stämning Lär dig hur du spelar med öppna stämningar, även känt under sitt engelska namn open tunings.

Drop D-stämning Tips på hur du spelar i denna stämningar.

Utvecklas som gitarrist Artikel som tittar på vilka faktorer som påverkar din inlärningskurva och ger tips hur du kan fortsätta utvecklas som gitarrist.

Olika sätt att spela F ackord Många har problem med F ackordet och här presenteras några alternativa grepp för detta ackord.

Olika sätt att spela Bm ackord Många har problem med Bm ackordet och här presenteras några alternativa grepp för detta ackord.

Olika sätt att spela A ackord Det är två vanliga problem som kan uppstå när du spelar detta ackord och här visas olika sätt du kan lösa problemen.

Gitarrspel och notläsning Behöver man kunna noter för att spela gitarr är grundfrågan som ställs i denna artikel.

Lär dig riff och konsten att komma på egna En lektion som exemplifierar typiska riff och ger tips hur du själv skapar riff när du spelar.

Bas och diskant Förklaring av bas och diskant och hur de relaterar till musikinstrument.

Traditionella folksånger Förklaring av beteckningen traditionell när det gäller musik oc exempel på traditionella sånger.

Introduktion för tumplektrum Fakta och grunder för tumplektrum.

Läsning för den vänsterhänta gitarrer Diverse tips för vänsterhänta och diagram med spegelvända ackord.

Introduktion för 12-strängad gitarr Lär dig hur det går till att spela på en 12-strängad gitarr.

Introduktion för basgitarr Fakta och grunder för basgitarren.

Introduktion för banjo Här följer en kort introduktion av banjon som på senare tid blivit alltmer på modet.

Introduktion för ukulele Här följer en kort introduktion för dig som är intresserad av ukulele.

Videolektioner online Letar du efter videolektioner online finns det sajter på internet som erbjuder stora samlingar. De bästa har massor av skickliga och pedagogiska instruktörer samt gigantiska utbud när det gäller videolektioner.