Country

Country spelades ursprungligen med banjo, fiol eller mandolin, men sedan dess har gitarren tagit över och numera gäller oftast en stålsträngad gitarr eller elgitarr (särskilt vanlig är Fender Telecaster). Vanligt är även dobro och pedal steel gitarr. Denna lektion är en introduktion till att spela country på gitarr.

Speltekniker inom country

I denna lektion används ackorden G, C och D7 (om du inte vet hur de spelas kan du titta i ackordtabellen).

Ackordsekvensen vi ska spela är följande: G - C - D7.

Än så länge inget konstigt alltså men för att få det hela att låta som country ska vi använda oss av en specifik spelteknik samt basgångar.

En speciell spelteknik att känna till som är vanlig i musikstilen country är att du först spelar på alternerade bassträngar (med tummen) och sedan på de understa (vilka du "plockar" med de andra fingrarna) - detta är enklare illustrerat i tabulaturen nedan.

tab country 1

Efter du övat på denna spelteknik är det dags att använda den tillsammans med en ackordföljd:

tab country 2

En annan spelteknik som används inom country är lik den vi just övat på, fast skiljer sig i avseendet att vi i stället slår an strängarna i stället för plockar dem. Speltekniken som på engelska kallas alternate strumming visas i form av spelexempel i nästa tabulatur.

tab country 3

Ackordföljden är G G - C C - D7 D7 - G - C - G.

Basgång

För att få ytterligare countrykänsla i gitarrspelet ska vi infoga basgångar. En basgång är ett sätt att förflytta sig mellan två ackord med ett hjälp av ett antal bastoner, vilket resulterar i en snygg effekt som är perfekt inte minst i countrymusik.

Vi ska gå in lite mer på teorin bakom detta med basgångar om en stund fast om du vill prova att spela sekvensen ovan med basgångar till kommer en tabulatur här, det finns också ett ljudspår för att du ska kunna lyssna på hur det ska låta.

tab country 4

Lyssna på country med basgång (MP3).

Det utlovades lite teori om basgångar. Vad vi uträttar med en basgång är att vi följer vägen mellan två toner genom att spela några av de toner som finns mellan dessa. I fallet ovan går vi först från G till C och detta gör vi genom att spela bastonerna G, A, A#, B, C.

Denna vandring (metoden kallas bass walk på engelska) resulterar att vi "går in i" nästa ackord. Något som alltså används ofta i olika tappningar inom country.

<< Stilar
Jazz >>