Produkter och tillverkare

Här dyker nya produkter upp som är av intresse för gitarrister. De stora tillverkarna lanserar nyheter med en rasande fart och här är ett urval med produkter som står ut bland andra. Observera att det finns separata sektioner för tillbehör och recensioner. Se även särskilda tillverkare. Gitarr.org promotar inga särskilda tillverkare, men finns intresse att få en produkt uppmärksammad går det att kontakta sidan via e-post: kontakt@gitarr.org.

Mixer i musikprogramMjukvara
Teknologin går snabbt framåt när det gäller mjukvara som kan härma elektriskt gitarrljud. Här får du tips på mjukvaror för gitarr och utöver program i kategorierna förstärkar- och effektemulatorer även samplers och inspelningsprogram.

rengöringsprodukt för gitarrsträngarRengöringsprodukter
Rengöringspolish och putsdukar samt påstrykningskudde för strängarna är några av de rengöringsprodukter som du kan inhandla för en mindre summa och snygga upp din gitarr med och öka dess livslängd.

Yamaha Silent GuitarYamaha Silent Guitar
Udda gitarr utan resonanslåda som är tänkt att användas ihop med hörlurar och fungerar perfekt som träningsgitarr i tysta miljöer. Är utrustad med elektronik som gör att den levererar riktigt kvalitativt ljud och dessutom finns intressanta effekter att testa.

GripmasterFingertränare från Gripmaster
Fingertränare ger starkare fingrar, vilket är något alla gitarrister behöver. Här presenteras fingertränare från Gripmaster som tillhör dem bästa på området och finns i olika modeller vilka skiljer sig i motstånd.

Hand Chord och gitarrHand Chord - ett enklare sätt att spela ackord
En ny gitarrinnovation vid namn Hand Chord är gjord för att förenkla livet för alla som är noviser på instrumentet och tycker det är svårt att lära sig barréackord och ibland får ont i händerna efter ett tags spelande.

hopfällbar gitarrHopfällbara gitarrer från Fender
Fender presenterar något som bör gillas av många resande gitarrister som är trötta på att släpa på ett stort avlångt gitarrfodral. Med Fenders hopfällbara gitarrer behövs det bara ett hälften så långt fodral och det bästa är att gitarren fälls ihop på några sekunder.

Fenders Deluxe Stratocaster HSS Plus Top detaljFender Deluxe Stratocaster HSS Plus Top med iOS
Fenders senaste nyhet är en Deluxe Stratocaster med iOS-anslutning. Gitarren kan anslutas direkt till en iOS-enhet och behöver ingen ytterligare utrustning för att fungera i ett inspelningssammanhang. Det går även att koppla in hörlurar direkt i gitarren.

Guitar Wing på basgitarrGuitar Wing – nytt koncept från Livid Instruments
Guitar Wing är en av de mer iögonfallande nyheterna på den stora musikmässan NAMM 2014 och huruvida det finns efterfrågan eller inte för Guitar Wing återstår att se, men det är i vilket fall en intressant innovation från företaget Livid Instrument.

E-Bow PlusE-Bow Plus för suveränt sustain
E-Bow Plus har funnits sedan 1970-talet men är okänd för de flesta gitarrister. Den kan dock ge ett sustain-ljud som många gitarrspelare bara drömt om. Med en teknik som använder magnetfält innebär den ett annorlunda sätt att spela.

Yamaha THRYamaha THR - multifunktionell lösning för gitarristen
Gitarrförstärkare från Yamaha THR-serien använder digital modelleringsteknik och den stora nyheten är att de kan leverera ljud karaktäristiskt för rörförstärkare som även låter bra på låg volym. Detta är en portabel förstärkare med många användningsmöjligheter.

Zoom A3Zoom A3 med modellering av akustiskt gitarrljud
Med Zoom A3 kan du ommodellera ditt akustiska gitarrljud och då välja mellan 28 olika modellerade gitarrer inklusive 16 olika kroppstyper. Dessutom är Zoom A3 utrustad med 40 olika effekter.

Guitar SidekickMobilhållare
Guitar Sidekick från Cative är en vridbar mobilhållare som kan underlätta för dig som använder många appar och aldrig vill sträcka dig långt efter mobilen samtidigt som du kan förflytta dig.

line 6 gitarr detaljLine 6 James Taylor Variax - 29 gitarrer i en
Line 6 Variax-serie består av modellerade gitarrer där du kan skruva på en knapp för att få fram ljudet från olika klassiska gitarrer - både elgitarrer och akustiska. Andra finesser är möjligheten att välja mellan förprogrammerade alternativa stämningar.

Min-ETuneMin-ETune: stämmer automatiskt gitarren
Gibson har uppgraderat en del av sina gitarrer med sin innovation Min-ETtune som stämmer gitarren automatiskt åt dig och lite till. År 2013 kommer allt fler gitarrer från Gibson vara utrustade med detta hjälpmedel som gör livet enklare för gitarrister.

ebandBoss eBand
eBand JS-10 från tillverkaren Boss är en spännande produkt som ger gitarren tillgång till en rad välgjorda effekter. Band JS-10 är utrustad med 2.1-kanals ljudsystem, en inbyggd COSM förstärkare, stereohögtalare samt en integrerad subwoofer som ger kraftig bas.

jamApogee Jam: gitarrljudkort för IOS-enheter
Apogees produkt Jam levererar ljud med hög kvalitet från en elgitarr eller elbas direkt till IOS-enheter som iPhone eller iPad. Den är liten och behändig och behöver ingen ytterligare hårdvara. Perfekt att kombinera med GarageBand eller Logic.

iRig BlueBoardiRig BlueBoard
iRig BlueBoard från IK Multimedia är ett behändigt pedalbord anpassat för Mac och mobila iOS-enheter. Tack vare Bluetooth är pedalbordet helt trådlöst och pedalbordet kan placeras upp till tio meter från övrig utrustning. Pedalerna syns även i mörkret.

Studio Devil Amp Modeler ProStudio Devil Amp Modeler Pro
Studio Devil Amp Modeler Pro är en plugg som kan användas som förstärkarsimulering. I stället för en vanlig gitarrförstärkare kan du installera Studio Devil Modeler Pro på din dator. Ljudet håller hög kvalitet och det ingår bland annat många effekter.

mönster på träNya akustiska gitarrer från Fender med estetisk look
Fenders nya Collector Custom Series presenterades på den stora musikmässan NAMM i januari och innefattar några gitarrer som görs i ett enda exemplar med unikt utseende. Konstnärer har anlitats för att ge varje gitarr i serien en speciell estetisk look.

pawn shop broschyrbladPawn Shop: Fender ger ut nygamla modeller
Med Pawn Shop Series håller Fender på att ge ut nyutgåvor av gitarrer gjorda med ett sinnelag av excentrisk framtoning. Huvudsakligen härstammar dessa från mitten av 60-talet till mitten av 70-talet, men även gitarrer från senare tid finns med.

RG KaossRG Kaoss
Med inbyggd distortion och framför allt en ficka dit Mini Kaoss pad ansluts kan denna speciella gitarr som är framtagen av Ibanez och Korg skapa helt nya gitarrljud. Det mest unika är på sättet du kan skapa ljud med padden samtidigt som du spelar.

Tillverkare

Fortsätt läs om enskilda tillverkare och deras produkter.

Line 6 logotypLine 6

Line 6 är ett av de mest spännande företagen när det gäller sidoutrustning till gitarrer. De har förändrat hur det ser ut på området genom nydanande förstärkare och multieffekter. Line 6 är bland de ledande aktörerna när det kommer till digital modellering.

Boss logotypBoss

Boss står bakom en mängd populära effektpedaler för vanliga gitarrer och basgitarrer. De gör även andra produkter av intresse för gitarrister och bland har de populära multieffekter och gitarrsyntar i sortimentet.

IK Multimedia logotypIK Multimedia

IK Multimedia har under de senaste åren skapat flertalet innovativa produkter som inte minst är intressanta för hobbymusikern. AmpliTube och iRig är två av deras mest kända produkter som med hjälp av mjukvara skapar nya möjligheter.

Dunlop logotypDunlop

Dunlop eller Jim Dunlop efter grundaren är framför allt ett av de ledande företagen inom gitarrbranschen när det kommer till plektrum. De har ett jättelikt sortiment uppdelat på olika material samt form.

Elixir logotypElixir

Elixir är ett av de mest kända märkena när det handlar om gitarrsträngar och tillverkar en speciell typ av strängar med ytbehandling. Finns för akustiska gitarrer och elgitarrer samt för 7-, 8- och 12-strängade.

Ernie Ball logotypErnie Ball

Ernie Ball startade som ett alternativ för gitarrister med särskilda önskemål på strängar och har idag ett relativt brett utbud där plektrum och gitarrkablar är två inriktningar intill huvudfokuset som gäller strängar.