Gitarrkurs på medelnivå - del 1

Välkommen till en gitarrkurs på medelnivå. Om du är ny på gitarr bör du först ta dig an kursen för nybörjare.

Finesser i ackordspel

Det är ofta dem små detaljerna som skiljer ut en skicklig gitarrist och skapar något extra åt ackordspelet. Det behövs inga ovanliga eller avancerade ackordföljder för att det ska låta bra, men om du inte ska låta som tusentals andra behöver du addera något.

Spelexempel 1

Här utgår vi från en vanlig ackordföljd: G – D – C – Em. Den har spelats otaliga gånger, men exemplet nedan visar hur du med några extra toner kan få den att låta annorlunda och lite mer raffinerat.

tab spelexempel

Lyssna på spelexemplet.

Det är två metoder som används, dels delas ackordet upp med basnot följt av resterande toner, dels används enstaka toner i övergångar mellan ackord.

Där det visas bågar mellan två toner ska du använda hammer-on respektive pull-off. Det är inte helt nödvändigt, men skapar ett annat flyt i passagerna.

Spelexempel 2

Denna gång utgår vi ackordföljden: Dsus4 – G – A – D. Exemplet nedan visar hur det går att ackorden på ett finessrikt sätt.

tab spelexempel

Lyssna på spelexemplet.

I detta exempel används även slide (första takten).

Vad som visas ovan är i första hand exempel på ett koncept. Nu är det upp till dig att prova detta i olika ackordföljder. Testa vilka toner som låter bra att använda som övergångar mellan ackord och ditt ackordspel kommer snart lyftas till en ny nivå.