Capo

Här förklaras varför man ibland använder en capo samt vilka toner som ändras beroende på var du sätter fast din capo. Om du till exempel vill spela i tonarten Eb kan du enkelt placera en capo på tredje bandet och spela i tonarten med ackordgrepp du är mer van vid (se tabellen nedan).

Varför använda en capo?

En capo används till att transponera tonarten. Det vill säga att du kan förflytta en hel låt från att spelas i C till exempelvis E. Detta kan till exempel göras för att förenkla för sångaren (eller om det är du själv som sjunger) då vissa tonarter är lättare än andra för sång. Det kan också göras för att du ska slippa spela barréackord – med hjälp av en capo kan du mycket lättare spela de där ackorden som du eventuellt hade problem med innan.

När du fäster capo över ett visst band på gitarren flyttas samtliga toner, vilket också innebär att spelar du exempelvis ett öppet C-ackord kommer det inte längre vara C (se tabell nedan hur tonarterna transponeras). Det som innan var ett C-ackord blir ett D-ackord om du placerar capon på andra bandet. Likadant blir det som var ett A-ackord ett B-ackord med capon på andra bandet. Capon kan placeras på alla band, men efter sjunde bandet brukar det bli svårt att få plats med fingrarna. När du sätter fast capon ska du fästa den nära bandstaven, precis som du placerar fingertopparna. Mer fakta om olika modeller.

Tabell som visar hur ackorden ändras när du använder capo

Tabellen nedan hjälper dig då du undrar vilket ackord du får beroende på vilket band du placerar din capo. Capo 1, Capo 2, Capo 3 och så vidare betyder capon fäst på band 1, band 2 och så vidare. C, D, E, G, A, Dm, Em och Am är ackordbeteckningar.

  Capo 1 Capo 2 Capo 3 Capo 4 Capo 5 Capo 6
C C#/Db D D#/Eb E F F#/Gb
D D#/Eb E F F#/Gb G G#/Ab
E F F#/Gb G G#/Ab A A#/Bb
G G#/Ab A A#/Bb B C C#/Db
F F#/Gb G G#/Ab A A#/Bb B
A A#/Bb B C C#/Db D D#/Eb
Dm D#m/Ebm Em Fm F#m/Gbm Gm G#m/Abm
Em Fm F#m/Gbm Gm G#m/Abm Am A#m/Bbm
Gm G#m/Abm Am A#m/Bbm Bm Cm C#m/Dbm
Am A#m/Bbm Bm Cm C#m/Dbm Dm D#m/Ebm

Placerar du capon på band 1 och använder greppet för ett durackord i C kommer det låta som ett C#/Db ackord, vilket är detsamma som Ciss eller Dess. Greppen för C, D och E och så vidare representeras av vanliga grepp. Självklart kan du även använda tabellen för ytterligare ackord som C7 och Cmaj7 etc.

Några exempel på specifika ackord och hur dem spelas med en capo:

Vill du spela ackordet Fm kan du sätta capon på första bandet och ta greppet Em.
Vill du spela ackordet F kan du sätta capon på femte bandet och ta greppet C.
Vill du spela ackordet Bb kan du sätta capon på tredje bandet och ta greppet G.
Vill du spela ackordet Eb kan du sätta capon på första bandet och ta greppet D.

Det saknas några ackord i tabellens vänstra kolumn, bland annat B, Cm och Bm. Orsaken är att de oftast spelas som barréackord och därför är samma oavsett om capo används eller inte. Tanken med capo är främst att kunna spela öppna ackordgrepp på fler band i fall där det annars behövts barréackord.

Hur du spelar en låt med capo

En del har hört av sig med frågor angående hur man spelar en låt med capo och har du ännu inte förstått hur det går till ska detta föklaras här lite mer.

Att använda capo är inte alls svårt. Om du till exempel vill spela en låt med capon på första bandet och undrar hur du ska ta ackorden gäller precis samma grepp som annars. Det enda som ändras är avståndet till sadeln (nollbandet). Om vi tar D ackordet som exempel ska detta inte spelas som XX0232 utan XX0343 när capon är på första bandet. Ackordgreppet flyttas alltså ett steg inåt (mot ljudhålet). Är capon i stället fäst på andra bandet flyttar du greppet ytterligare ett band och så vidare.