Capo

Här förklaras varför man ibland använder en capo samt vilka toner som ändras beroende på var du sätter fast din capo. Om du till exempel vill spela i tonarten Eb kan du enkelt placera en capo på tredje bandet och spela i tonarten med ackordgrepp du är mer van vid (se tabellen nedan).

Ackorddiagram med capo

Här är några ackorddiagram som visar hur ackorden spelas med capo. Den svarta tjocka linjen illustrerar en capo och står det exempelvis "capo 3" betyder det att capon ska färstas vid tredje bandet.

F (capo 1)

F ackorddiagram med capo

Bb (capo 1)

Aiss ackorddiagram med capo

Eb (capo 1)

Diss ackorddiagram med capo

Cm (capo 3)

Cm ackorddiagram med capo

F#m (capo 2)

Fiss moll ackorddiagram med capo

F7 (capo 1)

F7 ackorddiagram med capo

Tabell som visar hur ackorden ändras när du använder capo

Tabellen nedan hjälper dig då du undrar vilket ackord du får beroende på vilket band du placerar din capo. Capo 1, Capo 2, Capo 3 och så vidare betyder capon fäst på band 1, band 2 och så vidare. C, D, E, G, A, Dm, Em och Am är ackordbeteckningar.

  Capo 1 Capo 2 Capo 3 Capo 4 Capo 5 Capo 6
C C#/Db D D#/Eb E F F#/Gb
D D#/Eb E F F#/Gb G G#/Ab
E F F#/Gb G G#/Ab A A#/Bb
G G#/Ab A A#/Bb B C C#/Db
F F#/Gb G G#/Ab A A#/Bb B
A A#/Bb B C C#/Db D D#/Eb
Dm D#m/Ebm Em Fm F#m/Gbm Gm G#m/Abm
Em Fm F#m/Gbm Gm G#m/Abm Am A#m/Bbm
Gm G#m/Abm Am A#m/Bbm Bm Cm C#m/Dbm
Am A#m/Bbm Bm Cm C#m/Dbm Dm D#m/Ebm

Placerar du capon på band 1 och använder greppet för ett durackord i C kommer det låta som ett C#/Db ackord, vilket är detsamma som Ciss eller Dess. Greppen för C, D och E och så vidare representeras av vanliga grepp. Självklart kan du även använda tabellen för ytterligare ackord som C7 och Cmaj7 etc.

Några exempel på specifika ackord och hur dem spelas med en capo:

Vill du spela ackordet Fm kan du sätta capon på första bandet och ta greppet Em.
Vill du spela ackordet F kan du sätta capon på femte bandet och ta greppet C.
Vill du spela ackordet Bb kan du sätta capon på tredje bandet och ta greppet G.
Vill du spela ackordet Eb kan du sätta capon på första bandet och ta greppet D.

Det saknas några ackord i tabellens vänstra kolumn, bland annat B, Cm och Bm. Orsaken är att de oftast spelas som barréackord och därför är samma oavsett om capo används eller inte. Tanken med capo är främst att kunna spela öppna ackordgrepp på fler band i fall där det annars behövts barréackord.

Hur du spelar en låt med capo

En del har hört av sig med frågor angående hur man spelar en låt med capo och har du ännu inte förstått hur det går till ska detta förklaras här lite mer.

Att använda capo är inte alls svårt. Om du till exempel vill spela en låt med capon på första bandet och undrar hur du ska ta ackorden gäller precis samma grepp som annars. Det enda som ändras är avståndet till sadeln (nollbandet). Om vi tar D ackordet som exempel ska detta inte spelas som XX0232 utan XX0343 när capon är på första bandet. Ackordgreppet flyttas alltså ett steg inåt (mot ljudhålet). Är capon i stället fäst på andra bandet flyttar du greppet ytterligare ett band och så vidare.

Fakta om olika modeller om du ska köpa en capo.

Partiella capon och ackord

En partiell capo pressar ned några, men inte alla strängar på gitarren. Med detta uppstår alternativa stämningar på konstgjord väg så att säga. Det går till exempel att få en Drop E tuning med en capo över de fem nedersta strängarna på andra bandet.

Den vanligaste sorten av partiella capon är de som pressar ned tre strängar i mitten, antingen sträng 2-4 eller sträng 3-5 alltså. Några exempel på ackord så dem blir med en partiell capo över strängarna 3-5 på andra bandet visas längst ner:

PArtiell capo 022200
Partiell capo över tre strängar ger den alternativa stämningen EBEABE.

D (standard) = E
Dm (standard) = Em
E (standard) = F#11
Em (standard) = F#m11
G (standard) = A
A (standard) = B
C (standard) = D
F (standard) = G