Tapping - gitarrteknik

Den gitarrteknik som kallas tapping är speciell då du använder din högerhand på ett nytt sätt, nästan som en andra vänsterhand. Tekniken kan användas för exempelvis blueslick, men allra vanligast är den inom hårdrock á la Eddie van Halen.

Tapping

Innan du läser vidare är det nödvändigt att du är bekant med vad hammer-on och pull-off är för något. När du använder tapping är dessa två tekniker nämligen en del av utförandet. Med hjälp av tapping kan du spela väldigt snabbt i legato genom att använda högra handens pekfinger tillsammans med vänstra handens fingrar (det går även att använda två fingrar och utföra tapping på två strängar samtidigt). 

I detalj går det till så här: du flyttar högra handen från positionen över gitarrens ljudhål till någonstans över gitarrens hals. Sedan använder du pekfingret till att göra en hammer-on direkt följt av en pull-off (se bild 1).

tapping bildförklaring
Bild 1. Tapping med pekfingret

Vi ska nu titta på ett exempel som verkligen visar dig hur du kan använda tapping. Du kan spela med både akustisk och elektrisk gitarr, men det senare är att föredra. Börja långsamt, men öka sedan tempot då det är meningen att följande sekvens ska spelas fort och i legato. Ett "T" indikerar tapping i en tabulatur.

tab tapping

Om du tycker tabulaturen ovan var svår att förstå kommer här ytterligare instruktioner: börja med hammer-on med högra pekfingret på 12, sedan pull-off med samma finger och därpå pull-off med vänstra lillfingret från 8. Upprepa denna sekvens.

Det handlar dock inte främst om att spela snabba sekvenser utan tapping kan också skapa nya möjligheter som att spela med "två vänsterhänder", eller som van Halen kanske bättre uttryckte det: med ett sjätte finger på vänsterhanden. Du använder exempelvis vänstra pek- och långfinger på en sträng och sedan tapping på samma sträng en bit längre upp på greppbrädan där du positionerat din högra hand. Det blir som ett tvåhands-legato.

Tapping verkar mer avancerat än vad det egentligen är och om du gillar snabba sekvenser i legato är det här tekniken du ska ha träna på. Det underlättar om det är någorlunda låg stränghöjd och även så om det är tunna strängar samt höga bandstavar.

Om du utför tapping på de låga (tjocka) strängarna är ett tips att placera tummen mot halsens kant som stöd en bit bakom bandet där du ska utföra tapping. Nedan visas ett spelexempel med tapping på femte strängen som konbineras med legatospel på andra strängen.

tab med tapping

Lyssna på spelexemplet.