Gitarrer

Här följer en genomgång av de största och mest kända gitarrtillverkarna, vilka listas tillsammans med sina vanligaste modeller. Gitarrmärken som Fender, Gibson, Martin & Co. och Alhambra är några av de stora på marknaden. Du kan också läsa om teknologiska gitarrinnovationer som gTar och Line 6 Variax-serie.

Fender

Fender är en av världens ledande tillverkare av gitarrer. Märket är mest känt för sina elgitarrer, men de tillverkar även akustiska gitarrer, basgitarrer, förstärkare samt andra tillbehör.

Telecaster och Stratocaster är namnen på Fenders två mest spridda modeller. Den förra var den första massproducerade solida gitarren och gick att köpa redan 1950. Fender var också tillverkare av den första massproducerade basgitarren, vilken kom ut på marknaden 1951.

Även om de kända Fender-modellerna ser ungefär likadana ut idag som på 1950-talet har många små förändringar skett under åren genom att tillverkaren tagit intryck av gitarristernas behov och sätt att använda instrumenten. Leo Fender sålde sitt företag till CBS i januari 1965. På grund av detta syftas det ibland till åren före 1965 som de gyllene åren i gitarrtillverkningen medan de följande årens innebar en viss nedgång i produkternas kvalitet. Sedan dess har utgivningen av modellen både innefattat återutgivningar (så kallade vintage-modeller) och moderniserade versioner.

Fender Telecaster

Telecaster gitarrTelecaster var Fenders första tillverkade elgitarr. Modellen designades av Leo Fender och har blivit en succé som fortfarande säljer både i nya versioner och alternativa vintage-utgåvor.

Telecastern är tämligen simpel i sin konstruktion och har två stycken single coil pickuper. Kroppen är för det mesta i ask medan halsen är gjord i lönn.

Denna gitarr passar för många musikstilar: country, blues, rock, punk till exempel. Den var i början kanske främst förknippad med country och artister som Merle Haggard, Willie Nelson och Luther Perkins har spelat på Telecastern. Fördjupad läsning om Fender Telecaster.

Fender Stratocaster

Stratocaster gitarrFender Stratocaster är en av världens mest sålda gitarrer. Den är också en av de flitigast kopierade modellerna, gå in i vilken gitarraffär som helst och du kommer få syn på gitarrer med Fender Stratocaster som förebild. Det har också uppstått en "Superstrata"-kategori av gitarrer som delvis kopierar stratan, men adderar element och kännetecken såsom annorlunda pickuper och modifierad konstruktion.

Modellen har mycket gemensamt med Telecastern som hade utvecklats några år tidigare. Det finns ändå en del som skiljer dem åt. En "strata", som den kallas, har en mer rundad och kroppsanpassad form än sin ättling. Stratocastern har tre pickuper (ursprungligen ingen humbucker även om sådana har dykt upp senare), kontra Telecasterns två. Den har också en 5-läges pickup-väljare som tillåter att två pickuper fångar upp ljud samtidigt. Detta möjliggör en diger uppsättning ljud.

Fender Stratocaster är designad av Leo Fender, George Fullerton och Freddie Tavares och den har funnits i gitarrbutiker sedan 1954. En del av dess popularitet beror på att den är adaptiv för många musikstilar. Stratocasterns ljud kan upplevas som något mer komprimerat gentemot Telecasterns. Fördjupad läsning om Fender Stratocaster.

Andra modeller kan också nämnas. Fender Mustang är en lite mindre och snabbspelad gitarr som bland andra Kurt Cobain använde. En annan populär modell är Fender Jazzmaster som trots sitt namn inte används mycket inom jazz.

Gibson logotypGibson
Stålsträngat, Elgitarrer
Gibson är en av världens största inom elgitarrer och är även ett av de ledande inom akustiska gitarrer. Företaget startades i början av 1900-talet och var från början tillverkare av flera sorter stränginstrument.

Martin & Co. logotypMartin & Co.
Nylon
Martin Co. står för några av de absolut mest prestigefyllda och eftertraktade gitarrerna på marknaden och har funnits sedan 1833. Eric Clapton, Johnny Cash, Jim Croce, Roger McGuinn och Paul Simon är några av gitarristerna som spelat på gitarrer från Martin & Co.

Alhambra logotypAlhambra
Nylon
Alhambra är en ledande tillverkare av nylonsträngade gitarrer och företaget finns i Spanien. De har gjort gitarrer sedan 1965 och bland deras produkter finns idag några av de mest exklusiva klassiska gitarrerna.

Yamaha logotypYamaha
Stålsträngat, Nylon
Gör några av de mest sålda gitarrerna och särskilt på den stålsträngade marknaden finns flera storsäljare för rimliga priser. Är också ett företag som tagit fram flera innovativa produkter som Silent Guitar och TransAcoustic Guitars.

Ibanez logotypIbanez
Stålsträngat, Elgitarrer
Ett japanskt gitarrmärke med prisvärda gitarrer och ofta valet för den som köper sin första stålsträngade gitarr. Både akustiska och elektriska gitarrer finns i sortimentet, där de senare ofta används inom hårdrocksgenren.

Takamine logotypTakamine
Stålsträngat
Takamine är ett japanskt gitarrmärke som funnits sedan mitten av 1900-talet och är mest känd för sina välgjorda akustiska modeller.

Taylor Guitars logotypTaylor
Stålsträngat
Taylor gör några av de mest eftertraktade akustiska gitarrerna på marknaden. Företaget har existerat sedan 1974 och några av de mer kända musikerna som spelar eller spelat på gitarrer från Taylor heter John Denver, Taylor Swift och Jimmy LaFave.

PRS logotypPRS
Elgitarrer
PRS som är en förkortning för Paul Reed Smith är en tillverkare med historia som går tillbaka till 1985. PRS är gitarrer som lätt hamnar i blickfånget på grund av deras estetiska utseende. De är inte sällan ett val för gitarrister inom melodiös hårdrock.

ESP logotypESP
Elgitarrer
ESP är en av de största tillverkarna i Asien och gör både gitarrer och basgitarrer. ESP förknippas särskilt med elgitarrer och metal. Det finns även ett nära förknippat systerföretag, LTD, som gör billigare varianter.

Hagström logotypHagström
Elgitarrer
Antagligen Sveriges mest kända gitarrmärke både på hemmaplan och internationellt. Grundades redan 1925 av Albin Hagström.

Gretsch logotypGretsch
Elgitarrer
Ett gitarrmärke med lång tradition som särskilt förknippas med Rockabilly. Bland annat spelade Duane Eddy på en Gretsch.

Guild logotypGuild
Stålsträngat, Elgitarrer
Exklusivt gitarrmärke som spelats på av många kända artister, bland annat inom musikstilar som jazz, blues och singer-songwriter.

Furch logotypFurch
Stålsträngat
Tjeckisk tillverkare som skapar handgjorda gitarrer, vilka blivit populära runtom i världen för deras kvalitet och ljud.

Cordoba logotypCordoba
Nylon
Gitarrtillverkare som är en av dem ledande när det kommer till nylonsträngade akustiska instrument.

Jackson logotypJackson
Elgitarrer
Jackson Guitars är en populär tillverkare av elgitarrer och Vinnie Vincent i Kiss är en av de mer kända gitarristerna som favoriserat detta märke.

Levin logotypLevin
Nylon, Stålsträngat
En svensk tillverkare med lång historia på över 100 år tillbaka. Hade länge en fabrik i Göteborg innan denna stängdes och idag sker en del av tillverkningen i Asien.

Music Man logotypMusic Man
Elgitarrer
Tillverkar bland annat elbasar och elgitarrer efter att från början varit ett företag som tillverkat förstärkare.

D'Angelico logotypD'Angelico
Stålsträngat, Elgitarrer
Märke vars arv vilar på den italiensk-amerikanska gitarrbyggaren John D’Angelico. Gör idag akustiska och elektriska gitarrer med produktionen placerad både i USA och Asien.

Epiphone logotypEpiphone
Elgitarrer
Från början en fristående gitarrtillverkare som köptes upp av Gibson på 1950-talet. Är idag mest sammankopplad med en rad Gibson-kopior som ofta är mycket prisvärda.

Ovation logotypOvation
Nylon, Stålsträngat, Elgitarrer
Ovation Guitar Company har funnits sedan mitten av 1960-talet och skapar gitarrer med originella kännetecken såsom Bear claw-ljudhål och lyrachord-trä.

Squier logotypSquier
Elgitarrer
En motsvarighet till Epiphone, fast i detta fall handlar det om prisvärda Fender-kopior. Squier har sedan 1983 med tillstånd av Fender gjort direkta kopior av deras modeller.

Loog logotypLoog

Loog har ett eget koncept för gitarrer för barn: tre strängar i stället för sex. Deras instrument rekommenderas från tre år och uppåt.

Fender American Acoustasonic Telecaster med svart kropp detaljHybrid-gitarrer
Hybrid-gitarrer sammanför två instrumenttyper, oftast en akustisk med en elektrisk i ett instrument. Innovativa teknologiska lösningar skapar nya möjligheter och ljud för gitarristen med dessa instrument.

Gittler Guitars detaljGittler Guitars
Gittler Guitars är något sällan skådat i gitarrväg med minimalistisk design och utan trä. Dessa modeller väger bara drygt ett kilo och har över 30 band att spela på. De har funnits ända sedan 1970-talet, men kan inte köpas i vanliga musikaffärer.

gtar detaljgTar: innovativ gitarr som drivs med en iPhone
gTar är utrustad med LED-indikatorer som lyser upp positioner på greppbrädan vilket medför ett nytt sätt att lära sig spela gitarr. gTar fungerar ihop med iPhone till vilken det går att ladda ner en app bestående av ett låtbibliotek där varje låt har tre svårighetsgrader.

detalj från 12-strängad gitarrs ljudhål12-strängad gitarr
En introduktion gällande 12-strängade gitarrer. Hur stämmer man en 12-strängad gitarr och hur spelar man på den? Även en kortare genomgång av märken och priser.

Se även 7-strängad gitarr | signaturmodeller | specialdesignade | basgitarr| hopfällbara gitarrer | skillnader mellan billiga och dyra gitarrer | handgjord eller fabrikstillverkad gitarr? | typer av gitarrer

Andra gitarrtillverkare

Översikten fortsätter med en lista med något mindre kända märken.

Svenska gitarrtillverkare

En påbörjad genomgång med svenska gitarrtillverkare (utöver ovan listade) innehåller hittills JG Guitars som görs av Johan Gustavsson, Sundberg Guitars som görs av David Sundberg och Hallgren Guitars (Per Hallgren).

Strandberg Guitars (https://strandbergguitars.com).

Solar Guitars (https://www.solar-guitars.com) av Ola Englund.

Artes Guitar: köper tonträ från spansk importör samt gör all woodwork i Spanien. All hardware och elektronik kompletteras i Sverige. Mer fakta på www.artesguitar.com.

Gitarrinnovationer

Guitar Wing – nytt koncept från Livid Instruments

Huruvida det finns efterfrågan eller ej för Guitar Wing återstår att se, men det är i vilket fall en intressant innovation från företaget Livid Instrument. Guitar Wing är en av de mer iögonfallande nyheterna på den stora musikmässan NAMM 2014 och mer fakta om denna följer här.

Guitar Wing - funktioner och användning. Guitar Wing är ett nytt koncept från Livid Instrument och deras ”gitarrvinge” kan som framgår av bilden nedan fästas på gitarren. Med Guitar Wing kan du sedan kontrollera mjukvara genom trådlös kommunikation med till exempel en dator eller en iPhone. På så sätt kan du smidigt arbeta med MIDI eller i ett musikprogram utan att släppa taget om gitarren.

När det gäller produkten finns en viss osäkerhet då företaget söker finansiering av projektet med en kampanj på Kickstarter.com. I skrivande stund har ungefär hälften av den efterfrågade summan kommit in så mycket pekar på att produkten kommer lanseras på riktigt.

Guitar Wing på gitarr
Guitar Wing in action.