Gitarrkurs för nybörjare

Välkommen till en gitarrkurs i tolv delar. Detta är en främst en kurs för nybörjaren och därmed en introduktion i gitarrspel. Därför kommer det inledningsvis bli mycket basic med ämnen som hur man stämmer gitarren och grundläggande spelteknik. Om du önskar kan du alltid hoppa fram till den lektion som intresserar dig, i högermenyn (eller nederst på sidan om du använder mobil) under "Gitarrkurs" finns en lista över innehållet.

Introduktion

Låt oss börja med att titta på hur instrumentet ser ut och vad de olika delarna kallas.

Akustisk gitarr schema över delar
Schema över gitarrens olika delar.

Du har förmodligen räknat ut själv ungefär vad som är ett bra sätt att hålla gitarren, men för fullständighetens skull går vi igenom detta. Det är faktiskt dumt att fuska med sittpositioner då det kan ge dig besvär i rygg- och magmuskler.

Sittande ställning

Det finns olika placeringar av gitarren: antingen har du den tämligen horisontellt eller så håller du den mer vertikalt, det senare är ganska ovanligt. Det viktigaste är dock att du har gitarren vilande mot dina lår och inte använder händerna till att lyfta gitarren. Placera gitarren över högra låret med den utskurna delen av gitarrkroppens sida mot lårets ovansida. Det finns de som använder en fotpall under ena benet för att få gitarren i en högre position gentemot överkroppen. Försök att låta bli att huka för mycket över gitarren.

Stående ställning

När du står upp och spelar behöver du ett axelband. Undvik de billigaste och välj ett med sådan bredd att du får tillräckligt stöd och inte känner obehag av bandet efter en stunds spelande. När det gäller i vilken höjd du ska hålla gitarren är det upp till dig själv att bestämma – det är en del av din spelteknik (och "image" för vissa).

Akustisk gitarr eller elgitarr

En del brukar hävda att det är bättre att lära sig grunderna i gitarrspelandet på en akustisk gitarr hellre än en elektronisk. Detta är ingen lag och har du endast en elgitarr är det bara att köra. En skillnad i spelbarhet är att en akustisk gitarr har högre "action" (med detta menas strängarnas höjd över greppbrädan) än en elgitarr då de tjocka strängarna behöver mer utrymme för att vibrera. Detta innebär att en elgitarr är mer lättspelad (vilket i sig motsäger en del i argumentet att en nybörjare ska välja den akustiska varianten).

I nästa del går vi närmare in på händernas samt fingrarnas position och grepp.