Skötsel och underhåll

En gitarr kan hålla under en hel livstid, men den behöver ett visst underhåll och då framför allt allmän rengöring och strängbyten emellanåt. Hur du förvarar gitarren påverkar också dess livstid och prestanda. Här kommer en mängd råd för skötsel och underhåll av din gitarr. Vi kikar också på några produkter som finns på området.

Förvaring

Några tips att tänka på:

Transport

När du tar med dig gitarren hemifrån är bland annat detta att tänka på:

Om du är väldigt noga med tillståndet för din gitarr är Humiditrak från D’Addario en produkt att se närmare på. Den placeras i gitarrväskan och sedan via din mobil får du information i en app om eventuella förändringar gällande fukt och temperatur som kan innebära skada på gitarren.

Underhåll

När det gäller underhåll är dessa några av de viktiga punkterna:

Rengöringsprodukter

Vill du vårda din gitarr extra noggrant finns artiklar speciellt för detta ändamål. Gitarrpolish för träytan, speciella fiberdukar för rengöring, olja för vård av greppbrädan med mera.

rengöringsprodukter
Bild 1. Diverse rengöringsprodukter.

På bildcollaget (bild 1) ser du tillbehör för skötsel. Till vänster synns en flaska med rengöringspolish som ska användas på lackad yta. Greppbrädan ska du inte använda polish på utan någon lämplig form av olja (t.ex. citronolja) och det är bra att samtidigt gå över bandstavarna med stålull. När det gäller greppbrädor med ljust trä, som oftast är lackat lönn, behövs inte denna form av gitarrvård.

I mitten på bilden ovan syns putsdukar från Jim Dunlop som till exempel kan användas ihop med polish eller annat rengöringsmedel. Till höger syns en påstrykningskudde från Fender som du snabbt gör rent strängarna med. Enligt tillverkaren gör behandlingen både att du förlänger strängarnas livstid och att glidet över strängarna förbättras.

Produkter som dessa kan hittas i välsorterade musikbutiker, de på bilden är från Gitarren.se.

Ibland kan det löna sig att improvisera och använda sådant som inte från början var avsett för gitarrskötsel. Som den lilla borsten på bild 2, vilken tar bort damm på svåråtkomliga ställen.

Borttagning av damm under strängar
Bild 2. Effektiv dammborttagning.

Justera gitarren

För hög action (stränghöjd), kan få strängarna att ge ifrån sig ett orent ljud. Du kan själv fila ner de skåror som finns i sadeln med en spetsig fil. Du kan dock försämra ljudet om du gör fel, till exempel om skåran blir för bred eller ojämn. Det finns set med avsedda filar i olika storlek, vilka dock kan kosta en del. Är du osäker på hur du ska göra är det bättra att lämna in gitarren till en musikaffär. Räkna då med en kostnad för jobbet på runt 400–500 kronor.

Det händer också att sadeln spricker vid någon av skårorna eller att någon bit från den lossnar. Du kan köpa en helt ny sadel för runt 50 kronor och själv slipa ner skåror. Något som dock kräver en del precisionsarbete och återigen bör du överväga att lämna in gitarren till en musikaffär som har verkstad.

Med tiden kan även bandstavarnas position till strängarna ändras på grund av förändringar i träet i greppbrädan eller att ojämnheter på ytorna tillkommit. Det går då att byta bandstavar eller slipa dem befintliga. Detta är något en del gitarrbutiker/gitarrverkstäder åtar sig. Kostnaden för bandslipning ligger runt 1000 kronor.

Låg stränghöjd gör det ofta enklare att spela eftersom det då krävs mindre ansträngning för att trycka ned en sträng. Lägre stränghöjd kan dock försämra ljudet så det handlar om att hitta en balans. Om du prioriterar spelbarhet och väljer låg stränghöjd bör du inte sänka strängarna så lågt att de i vibration kommer i kontakt med bandstavarna.

Att tänka på klimatets påverkan

Eftersom trä är ett organiskt material är det inte oföränderligt och påverkas av den yttre miljön. Det har redan nämnts att du inte ska ha gitarren i alltför fuktiga eller varma miljöer. Träet kan också påverkas till det sämre av för låg luftfuktighet samt kyla. Om du läser detta bor du antagligen i Sverige över vintern och under denna årstid är det låg luftfuktighet, vilket kan leda till att luften suger åt sig fukten från träet och kan göra att träet ändrar form med försämrad spelbarhet samt risk för andra skador som följd. Det går att avläsa luftfuktigheten (enhet anges i procent och runt 50% är bra) med en hygrometer, vilka kan köpas för cirka hundra kronor.

På Gitarren.se finns en utförlig artikel om hur för låg luftfuktighet kan påverka gitarren och dem säljer även gitarrfuktare, till exempel en fuktare från Jason för runt hundra kronor. En gitarrfuktare placeras tillsammans med gitarren i dess väska eller etui (det kan vara rekommenderat att förvara gitarren i ett fodral under vintern av just nämnda orsaker).

Hur länge håller en gitarr?

En gitarr kan vara många år, det är inte ovanligt att du kan spela med samma gitarr i tiotals år. Men det krävs en del underhåll.

Som nämnts angående rengöring så är det bra att rengöra gitarren emellanåt och ibland (men inte för ofta) med polish och olja. Det som annars oftast behöver göras är strängbyten.

Vad som mer kan behöva bytas ut är sadeln som kan spricka efter några år. Strängskruvarna kan bli tröga och går det inte med olja är det dags att byta ut magasinet.