Läsning för den vänsterhänta gitarristen

En gitarr är normalt gjord för en högerhänt och för vänsterhänta står valet mellan att anpassa sig till detta eller köpa en specialtillverkad gitarr. I denna artikel ges fakta för dig som är vänsterhänt och vill spela gitarr. I slutet av artikeln visas också ackorddiagram för dig som spelar spegelvänt.

Gitarrer för vänsterhänta

Om du är vänsterhänt är rådet att först prova en vanlig gitarr, det vill säga en där kroppen är på den högra sidan av gitarren. Det finns trots allt ett mycket större utbud än vad gäller vänsterhänta gitarrer. Dessutom utgår nästan allt tillgängligt läromaterial från vanliga gitarrer.

Om du tycker det är väldigt svårt kan du i stället prova en horisontalt spegelvänd gitarr, alltså en där kroppen utgör den vänstra delen.

Ett tredje alternativ är att vända gitarren upp och ned samt byta plats på strängarna. Nackdelar med denna metod är problem med intonationen (t.ex. brukar inte tonribborna under locket vara symmetriskt utformade) och att det inte fungerar om gitarren är byggd med cutaway (och att ha cutaway på fel sida samt kontroller är uppenbarligen en nackdel). Det går dock även att köpa vertikalt spegelvända modeller som tillverkats för vänsterhänta.  

Ackord för vänsterhänta gitarrer

Om du tittar på vanliga ackorddiagram måste du spegelvända dessa, vilket kan vara lite jobbigt. Därför visas här bilder på vanliga ackord, vilka är avsedda för dig som spelar vänster.

C

C vänsterhänt

D

D vänsterhänt

E

E vänsterhänt

G

G vänsterhänt

A

A vänsterhänt

Dm

Dm vänsterhänt

Em

Em vänsterhänt

Am

Am vänsterhänt

När det står X betyder det att strängen ej ska spelas. Observera att ackorden ovan är felaktiga för vanliga gitarrer.