Kroppen, musklerna och gitarren

Att spela gitarr regelbundet innebär bland annat att en del muskler utsätts för viss belastning som kan ge upphov till värk och smärta. Denna artikel berättar om några fysiska besvär som kan infinna sig från gitarrspel.

Muskler som kan värka

mänsklig överkroppNär det talas om rätt sittställning och sättet att hålla gitarr brukar det främst omtalas att rygg, händer och fingrar kan lida illa vid fel metod. Det finns dock flera muskler i kroppen som kan känna av ett flitigt gitarrspelande.

Mage

Att spela gitarr gör de flesta sittande. Detta innebär bland annat att magmusklerna kommer vara spända i olika positioner och de kommer också dras ut i samband med vridrörelser. Särskilt kan detta drabba de nedre musklerna i denna region. Att sitta på en skrivbordsstol med hjul och roterande sits kan för vissa vara extra illa. Det kan nämligen göra att man medvetet eller omedvetet försöker parera stolens rörelser och muskler i bland annat nedre överkropp får arbeta statiskt.

Bland åtgärder är att eventuellt förbättra sittställning, spela mer stående, ta en vilodag (det senare är i nödfall, med tanke på risken för abstinens).

Axlar

Det är framför allt spelarmens (dvs. den arm vars hand slår an strängarna eller håller i ett plektrum) axel som kan bli kännbar. Det kan bero på intensivt spelande utan att uppvärmning gjorts. Även sittställningen kan spela in, att till exempel sitta på en låg pall kan medföra att överarmens position kommer för högt gentemot axeln). Bland åtgärder är att börja med uppvärmningsövningar som involverar högerhanden (eller vilken spelhand som används), skaka loss armen under spelpasset, justera axelbandets höjd om du spelar stående.

Nacke

Musklerna i nacken kan också dem känna av att du spelar. Att särskilt tänka på här är att du inte lutar dig över gitarren för mycket med böjd nacke. Huvudet är tungt och nacken blir spänd om det under långa perioder belastas med en del av denna tyngd. Försök i möjligaste mån att ha en upprätt ställning och titta inte på gitarren hela tiden när du spelar – tänk på publikkontakten (även om det bara är en vägg i ditt vardagsrum)!

Bröst

Det kan verka långsökt att gitarrspel vållar bröstmusklerna smärta, men det kan hända eftersom överkroppen överlag är inblandad då du spelar gitarr. Här handlar det särskilt om grepphandens sidorörelser (evt. ihop med snabba fingerrörelser). Om du ofta förflyttar dig i sidled över greppbrädan rörs underarmen och bröstmuskeln på samma sida känner av detta. Bland åtgärden är att värma upp, stretcha bröstmusklerna någon gång per dag.

Ben

Om du spelar timtals i veckan i sittande ställning med gitarren liggande mot låret kan det ge sämre blodflöde, särskilt med tyngre solida elgitarrer. Vad du kan göra i detta fall är att stå upp oftare samt att använda axelrem även sittande så inte låret behöver ta hela vikten.

Fyra generella tips

Vad du bör tänka på överlag är bland annat dessa fyra saker:

En sista sak att eventuellt ta i beaktning är själva gitarren. En tung gitarr kan vara mer påfrestande för diverse muskler i kroppen, särskilt när du sitter ned (ett axelband är inte dumt att ha även i sittande ställning då det fördelar vikten). Det kan också vara att gitarrens kropp är stor eller att den har en lång hals som tvingar dig till större rörelser än vad som är optimalt.