Gitarrister

Kända gitarrister från Fransesco Tárrega till Eddie van Halen. Med andra ord en samling över några av världens mest inflytelserika gitarrister – både historiska och moderna. Gitarristerna som är medtagna i samlingen är ordnade i bokstavsordning på efternamn, klicka på något av namnen för att läsa en biografi. Längre ned på sidan presenteras några av de mest framstående gitarristerna i olika musikstilar samt kända kvinnor som spelar gitarr. Vem som är den bästa gitarristen är något som ofta debatteras, här kan du läsa om flera av de största artisterna.

Kända gitarrister


Gitarrister collage

Duane Allman

Duane Allman spelade blues i The Allman Brothers Band och räknas som en av de allra största slidegitarristerna.

Jeff Beck

Fick sitt genombrott i The Yardbirds och har sedan spelat i det egna bandet Jeff Beck Group och som soloartist.

Chuck Berry

Har skapat några av rockhistoriens mest spelade hits och därtill några av de mest ikoniska gitarriffen.

Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore är framför allt känd för sin medverkan i Deep Purple, han inspirerades av klassisk barockmusik och kom på ett av världens kändaste gitarriff.

Roy Buchanan

Har kallats världens bästa okända gitarrist och få andra kunde fascinera lika mycket genom sitt sätt att spela på sitt instrument.

Eric Clapton

Han anses av många som en av de största moderna gitarristerna inom blues och rock. Han medverkade i band som Yardbirds och Cream.

Bo Diddley

Utan Bo Diddley hade inte rockmusiken sett ut som den gör idag. Med sin specialbyggda elgitarr var han en pionjär inom rock 'n' roll.

Rory Gallagher

Irländare som ingick i bandet Taste och hade sedan en solokarriär. Rankad som en av de bästa bluesgitarristerna någonsin.

Eddie van Halen

Gitarrvidunder som var som störst under 1980-talet då hans hårdrocksband skapade flera starka genrealbum och även kommersiellt gångbara låtar.

Kirk Hammett

Leadgitarrist i Metallica sedan 1983 efter att ha varit medlem i Exodus en kortare tid.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix som växte upp under fattiga förhållanden kom att bli en av de mest legendariska bland gitarrister.

Robert Johnson

En av de mest mytomspunna gitarristerna i historien och en av bluesens största pionjärer.

B.B. King

B.B. King är en av de stora och mest inflytelserika inom bluesen. Han spelade för det mesta på en Gibson Archtop och kallade sina gitarrer för "Lucille".

Yngve Malmsteen

Sveriges störste hårdrocksgitarrist. En excentrisk virtuos med rötter från klassisk musik som Bach och Vivaldi.

Brian May

Känd främst som bandmedlem i Queen för de flesta, men för gitarrfantaster är Brian May också känd för det säregna sound han får ut av sin Red Special.

Joni Mitchell

När det gäller användandet av antalet alternativa gitarrstämningar är det få som kan mäta sig med Joni Mitchell vars unika uttryck fick stort genomslag på främst 1970-talet.

Gary Moore

Virtuos gitarrist som gjorde avtryck i en mängd skilda genrer från melodiös hårdrock till keltisk musik.

Jimmy Page

Jimmy Page var en innovativ och virtuos gitarrist som tillsammans med Robert Plant var frontfigurerna i rockbandet Led Zeppelin.

Keith Richards

Keith Richards lärde sig spela gitarr av sin farfar. Han skulle bli en raffinerad gitarrist och rockstjärna i The Rolling Stones.

Slash

Livsviktig för soundet i Guns N' Roses med sitt starka melodiska gitarrspel. Senare viktig del av band som Velvet Revolver.

Mick Taylor

Mick Taylor spelade med John Mayall and the Bluesbreakers och Rolling Stones. Efter han slutat i Stones spelade han bland annat med Bob Dylan.

Muddy Waters

Elektrifierade bluesen och som medgrundare av Chicagobluesen blivit ett affischnamn både som gitarrist och sångare för musikstilen.

The Edge

The Edge eller David Howell Evans är lika mycket ljudarkitekt som gitarrist och han har tillfört ett gitarrspel som betytt oerhört mycket för soundet hos gruppen U2.

Johnny Thunders

Han gjorde sig ett namn i New York Dolls för att sedan bli en stjärna på den engelska punkscenen med bandet The Heartbreakers.

Pete Townshend

Spelade i The Who och var en högst spektakulär gitarrist som bland annat blev igenkänd på scen för sin högst karaktäristiska vevande stil.

Prince

Känd för sin ljusa sångröst samt som sexsymbol, men också en aktad gitarrist bland musiker och fans.

Stevie Vai

Steve Vai är en musiker av det extraordinära slaget, en perfektionist tillika virtuos.

Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan är en av de stora gitarrvirtuoserna inom bluesen och skulle och förnya bluesmusiken som genre.

T-Bone Walker

En av pionjärerna inom den elektriska bluesen och som både sångare och gitarrist var han en stor artist.

Jack White

Gjorde sig först ett namn med experimentell musik som hade konstnärliga inslag och blues i botten.

Angus Young

Angus Young föddes i Skottland, flyttade till Australien och bildade bandet AC/DC bland annat tillsammans med sin bror, Malcolm.

Fler gitarrister att nämna inom blues, pop och rock är bland annat Albert King, John Lee Hooker, Elmore James och Mark Knopfler.

Andra gitarrister värda att nämna som fått mycket uppmärksamhet under senare år är bland annat Tommy Emanuell, Justin King, Trace Bundy och Jon Gomm (kan ses/höras i klippet nedan). Se vidare svenska gitarrister.

Jazz

Jazz associeras av många med blåsinstrument som trumpet och saxofon samt piano, fast det finns också mycket jazz med gitarren i centrum. Några kända jazzgitarrister är Django Reinhardt, Charlie Christian, Wes Montgomery, Chet Atkins, Freddie Green, Joe Pass och John McLaughlin.

En undergenre till jazz är bossa nova och nämnas kan Antônio Carlos Jobim.

Klassiska gitarrister

Sedan 1700-talet har det funnits framstående gitarrister inom klassisk musik. Några av de mest berömda är Francisco Tárrega och Andrés Segovia.

Francisco Tárrega (1852–1909) var en spansk gitarrist och kompositör. Tárrega var initiativrik redan i unga år då han flera gånger rymde från sina föräldrar och sin akademiska gitarrutbildning med ambitionen att i stället att tjäna pesetas på caféer eller på cirkusar. Hans fader letade upp honom varje gång och till slut antogs den 22-åriga Tárrega vid konservatoriet i Madrid. Tárrega kom sedan att bli en framstående gitarrist och spelade många konserter och komponerade flera lysande verk. Han betraktas idag av många som den som lade grunden till det klassiska gitarrspelet.

Andrés Segovia (1893–1987) föddes i Linares, Spanien. Trots ett visst ogillande från föräldrarna fortsatte Andrés att spela på gitarren, som han gjort sedan fyra års ålder, i stället för att byta till ett instrument med högre status. Men genom att förtjusa den publik som tidigare varit ovan vid gitarrspel kom han bli enormt viktig för gitarrens position i den klassiska musiken. Segovia la också grund till en viss spelteknik för klassisk gitarr där man använder nageln i stället för fingertoppen. Det var också som en del av Segovias strävan inom gitarrspelet som den nylonsträngade gitarren introducerades. Han ville ha en mer ljudstark gitarr och nylonsträngar blev svaret.

Se även lista med klassiska kompositörer och tips på album.

Flamenco

Flamencogitarren uppstod i spanska Andalusien på 1800-talet, fast flamencon hade då redan existerat i spanska kulturer under lång tid.

Paco de Lucena (1955–1930) en av pionjärerna som introducerade tekniken picado och den speciella teknik som skapar ett tremolo med hjälp av fyra fingrar.

Ramón Montoya (1880–1949) är en av flamencons viktiga innovatörer, bland annat känd för att ha introducerat en teknik för tremolo som involverade fem toner med hjälp av tummen och tre fingrar.

Pepe Romero (född 1944) rör sig mellan klassisk och spansk musik. Tillhör en oerhört musikalisk familj. Hans far var en framstående gitarrist vid namn Celedonio Romero. Tillsammans med honom och sina två bröder Celin och Angel utgjorde Pepe den berömda Romeros Quartet.

Paco de Lucía (1947–2014) bidrog till att modernisera den spanska flamencon och sprida den ut över världen. Födelsenamnet var Francisco Sánchez Gómez och han gav ut sin första skiva på 1960-talet och därpå följde en ansenlig mängd med både tolkningar och egna kompositioner. En bred samling finns också att avlyssna i form av utgivningen Paco De Lucía Por Estilos.

Rockabilly

Några kända gitarrister inom rockabilly (eller rock 'n' roll) är Carl Perkins, Eddie Cochran, Buddy Holly, Scotty Moore (Elvis gitarrist) och Cliff Gallup (Gene Vincents gitarrist).

Kvinnliga gitarrister

Flera av historiens mest välkända gitarrister är män, fast det finns så klart kvinnliga musiker som utmärkt sig även på detta instrument.

Joan Jett skapade odödliga rocksånger där gitarren var en viktig komponent. Nancy Wilson var medlem i rockbandet Heart som bland annat jämförts med Led Zeppelin. Bonnie Ratt är framstående inom country och vet hur man strör in licks mellan sångpartierna. Kaki King har skapat en helt egen instrumentell stil.

Övriga gitarrister

Merle Travis levde mellan 1917 och 1983. Han var en av de mest inflytelserika gitarristerna under 1900-talet med kompositioner som "Sixteens Tons" och ”Dark as a Dungeon”, den senare är för vår tid nog är mest känd som framförd av Johnny Cash. Allra mest känd är han förmodligen för en gitarrteknik som kommit att kallas Travis Picking.

Travis Picking innebär att du använder tummen för bastoner (eventuellt med tumplektrum och palm muting) och fingrarna (egentligen bara ett finger om du ska efterhärma Merle) som spelar melodi med synkopering. Synkopering i detta fall innebär att fingrarna spelar vartannat om tummen. I ett rytmmönster som 1 å 2 å 3 å 4 å spelar tummen bastoner på 1–4 medan fingrarna ofta spelar tonerna på ”å”.

Se även Tips på singer-songwriters