Köpa gitarr

Tänker du köpa gitarr fast vet inte vilken typ av gitarr eller i vilken prisklass? Att köpa gitarr är inte det enklaste, men här kommer en rad fakta som kan hjälpa dig i ditt val.

Elgitarr eller akustisk gitarr?

Vissa menar att det är en självklarhet att börja spela på en akustisk gitarr. Jag håller inte med helt i detta, men det finns ett par skäl till att välja akustiskt när du köper din första gitarr: 1) när du spelar med elektriskt förstärkt ljud hör du inte lika väl brister i teknik; 2) du bygger upp styrkan i fingrarna bättre med en akustisk gitarr (gäller ej nylonsträngad gitarr dock). Men ... eftersom motivation är överordnat ska du välja efter eget sinne och beroende på vad för musikstilar du gillar. Är du mer inne på att köpa en elgitarr behöver du förstås också en förstärkare för att det ska låta bra (det går även att köpa nybörjarset med elgitarr, förstärkare, väska med mera ihop).

Nylonsträngad eller stålsträngad gitarr?

gitarrer i butikDetta är det andra ställningstagandet du måste göra när du ska köpa gitarr. Låt oss först klargöra skillnaderna mellan en nylonsträngad och en stålsträngade gitarr.

Den nylonsträngade gitarren, som också går under namn som klassisk eller spansk gitarr, är för det mesta mindre på längden och har en mindre kropp än en stålsträngad gitarr. Den stora skillnaden när det gäller att spela på den är att den har en bredare hals och mjukare strängar än en stålsträngad. Det mjukare materialet hos strängarna gör ofta att nybörjaren väljer att köpa gitarr med nylonsträngar.

En stålsträngad gitarr – som ibland går under namnet westerngitarr – har sina anhängare främst på grund av dess ljud. Den har ett större ljud och är optimal att spela ackord på eftersom strängarna sitter rätt tätt ihop och tonerna ringer ut länge.

Eftersom det går att lära sig spela gitarr på båda dessa varianter anser jag själv att avgörandet faller på den gitarr som bäst kan återskapa det ljud man gillar bäst. Om man generaliserar lite kan man säga att en nylonsträngad gitarr är vanlig inom stilar som klassisk och latinsk musik medan den stålsträngade är vanligt förekommande inom country, blues och rock.

Material och konstruktion

Val av material handlar mycket om träslag och hur dessa är behandlade och utvalda. Vanliga träslag är gran och mahogny. Locket (ovansidan av kroppen) brukar vara i gran och halsen i mahogny. Dyrare gitarrer har ofta sarg och baksida av rosenträ. Det primära när det gäller materialfrågan är att locket är av solid gran, eller annat träslag, och inte i sammanpressade skikt. Det är nämligen locket som mest är involverat i att återge (det akustiska) ljudet och därför är materialet för denna del extra viktigt att tänka på då du ska köpa gitarr. För elgitarrer är detta mindre viktigt då mikrofonsystemet är mer avgörande.

När det gäller konstruktion handlar det mycket om kroppens storlek och utformning. En gitarr för scenbruk bör inte vara alltför djup i kroppen då det kan bli jobbigt att spela på en sådan stående. Men har du mest tänkt sitta hemma och spela vill du förmodligen ha en stor kropp då detta i regel förbättrar ljudet.

När du är i färd med att köpa gitarr bör du också överväga hur du kommer att spela på den. Kroppen är nämligen lite olika utformad där den är fästad vid greppbrädan. En del gitarrer har en utskuren del (cutaway) som möjliggör att du kan spela på de sista banden.

Är du ute efter en modell med originellt utseende kan du kolla in dessa specialdesignade gitarrer.

Ljudet

Utöver vad som redan sagts bör du själv provspela olika gitarrer för att hitta något med ett ljud du tycker om. Det kan också vara en idé att lyssna på modeller via videorecensioner som kan hittas på internet. Särskilt för nybörjaren kan sådana demonstration ge en bra uppfattning om gitarrens potential – tänk dock på att förstärkaren påverkar ljudet om det är en elgitarr som demonstreras och även om det är en akustisk gitarr som spelas utan förstärkare går ljudet troligtvis via en mikrofon som gör ljudet något varmare.

Storlekar

Ska ett barn spela på gitarren bör inte ett fullstort instrument köpas. Allmänt rekommenderas 1/2-storlek för 5–8 år och 3/4-storlek för 8–12 år. Ibland finns det även 1/4-storlek avsedda för ännu lägre åldrar.

Ergonomi

Gitarr med armstödEn del nya modeller uppvisar ergonomiska förbättringar såsom infasning längs en del av kantpartiet på kroppens överdel. Detta är en mindre detalj, men kan göra det behagligare för armen (bilden visar en modell från tillverkaren Taylor med sådan avfasning).

Andra förbättringar som rör ergonomi är att databeräkningar bidragit till att stränghöjden kan sänkas utan att missljud uppstår. Detta kan minska stressen i muskler som annars kan uppstå från upprepade nedpressning av strängarnar eftersom motståndet minskar med lägre stränghöjd.

Märken och prisklasser

Utan att vara partisk och rekommendera några specifika märken för dig som överväger köpa gitarr nämns några märken i olika prisklasser med kommentarer kring vad som kan gälla i frågan behov kontra pris.

Nylonsträngad (klassisk/spansk) gitarr

Yamaha - Vill du ha en relativt enkel gitarr för runt tusenlappen brukar Yamaha ofta ha någon modell med godkänd kvalitet.
Alhambra - Söker du något med riktigt fin klang har Alhambra många modeller att välja mellan i prisklasser från 2000 kronor.

Stålsträngad (western) gitarr

Ibanez och Yamaha - Tillverkare som gör prisvärda gitarrer i bra kvalitet i klassen 2000–5000 kronor.
Taylor - Hög kvalitet i prisspannet mellan ovan och nedan nämnda märken.
Gibson och Martin & Co. - Exklusiva gitarrer som är många musikers val. Förmodligen ligger priset för högt om du bara har gitarrspelet som hobby. Du får räkna med mellan 10 000 och 20 000 kronor och ibland mer om du vill äga en gitarr av dessa märken.

(Priserna på stålsträngade gitarrer ligger som du ser genomsnittligen högre än på nylonsträngade gitarrer. Detta är inte orsakat av ett snedvridet urval utan för att det rent allmänt förhåller sig så, bland annat därför att dessa ofta har inbyggda mikrofoner.)

Elgitarr

Epiphone och Squier - Mycket prisvärda märken som gör licenserade Gibson- respektive Fenderkopior för priser runt 1000–5000 kronor.
Hagström - svenskt märke med dragning åt jazzhållet och prisklasser runt 3000–10 000 kronor.
Fender och Gibson - Klassiska tillverkare med priser på cirka 10 000 kronor och uppåt.

Se även: Tips när du köper begagnad gitarr och Handgjord eller fabrikstillverkad gitarr?