Böcker om gitarr

Här är ett urval av böcker som handlar om att spela gitarr. Det ingår titlar som riktar sig från nybörjare till mer erfarna. Fördelen med böcker kan till exempel vara att man får tillgång till en mängd originalkompositioner med en specifik artist man gillar.

Aktuella titlar

Läroböcker

Gitarrkomp bokomslag Gitarrkomp - Ackordspel från början
Komplett kurs som lär dig kompa på gitarr. Du får lära dig både enkla och avancerade ackord inklusive olika kompstilar. CD medföljer.
Cirkapris 275 kr på Adlibris


Countrygitarr bokomslag Countrygitarr
Svensk bok för dig som vill lära dig mer om musikstilen country. Jonas Strandgård lär här ut grundläggande koncept för komp- och solotekniker illustrerade med tabs. CD medföljer med över 70 ljudspår.
Cirkapris 210 kr på Adlibris

Spela elgitarr bokomslagSpela elgitarr

Med hjälp av bokens välkända och specialskrivna låtar lär du dig att spela melodier, solon och ackord, samt att spela efter noter och på gehör. CD medföljer.
Cirkapris 275 kr på Adlibris


Joe Satriani, Guitar Secrets bokomslag Joe Satriani, Guitar Secrets
Joe Satriani är en respekterad gitarrist och i denna bok finns lektioner som ursprungligen publicerades i en gitarrtidning samlade. Det är definitivt ingen nybörjarkurs eller komplett lärobok, däremot kan det finnas mycket av intresse för den som redan kan en del.
Cirkapris 220 kr på Adlibris

Play Better Guitar in 10 Minutes a Day bokomslag Play Better Guitar in 10 Minutes a Day
Bok på engelska som består av två huvudsakliga delar. Den första består av spelexempel och övningar som illustreras med bilder och tabs. Den andra går igenom flera av de mer grundläggande ackorden och skalorna.
Cirkapris 135 kr på Adlibris

Detta är självklart bara ett mindre urval. Det ges regelbundet ut nya titlar, vilka oftast riktar in sig på nybörjaren. Du kommer alltså inte ha några problem att få tag i böcker som lär ut gitarrspel samtidigt ska du vara beredd på att en del återkommer i många böcker eftersom många utgivningar tycks ha ambitionen att göra komprimerade sammanställningar. En sak som blivit vanligare är spiralbindning, vilket passar för sammanhanget eftersom boken ligger uppslagen även om du inte håller i den.

E-böcker

Ebok utsidaAckordguide +500 ackorddiagram
Stor ackordöversikt med över 500 ackorddiagram ingår med fingersättningar där följande ackordkategorier är inkluderade:

Mer info

Ebok utsidaAlternativa stämningar - Ackordguide
Ackordöversikter i alternativa stämningar för gitarr. Totalt över 300 ackorddiagram ingår med fingersättningar och därtill finns presentationer för varje stämning med teoretiska utvikningar och exempel på ackordföljder.

Mer info

Böcker med ackord, texter och tabs


100 lätta låtar bokomslag 100 lätta låtar
Text och ackord till populära låtar i enkla arrangemang. Här blandas poplåtar med barnvisor, schlagers med traditionella sånger.


100 lätta barnvisor bokomslag 100 lätta barnvisor
Text och ackord till barnvisor. Här ingår visor som Björnen sover, Bä, bä vita lamm, En kulen natt, Har du sett min lilla katt? och Imse vimse spindel.


Fingerpicking Beatles Eric Schoenberg bokomslag Fingerpicking Beatles
Original-arrangemang för fingerspel på varierade nivåer. Några av låtarna som ingår är "All My Loving", "Hey Jude" och "Black Bird".


Eric Clapton bokomslag Eric Clapton
Spela låtar som ”Layla”, “Tears In Heaven” och “Wonderful Tonight” med hjälp av backing tracks samt medföljande text, ackord och noter.

 
100 Graded Classical Guitar Studies bokomslagRequired Studies for Classical Guitar
Spela musik från kompositörerna Bach, Milán, Tárrega och Albéniz. Boken är redigerad av Jerry Willard. CD medföljer.Övriga ämnen

Inner Game of Music bokomslagInner Game of Music
Författaren Barry Green liknar i denna bok musik med sport när det gäller inlärning och utförande. Det handlar i båda fall om disciplin vid inlärning och att utförandet sker framför en publik. Boken handlar om att lära sig överkomma de mentala störande faktorerna som kan ge hämningar och i stället kunna spela spontant.

Recenserade böcker

Play with the Stars bokomslagPlay with the Stars
Bok
Ur recensionen: Det finns flera bra saker med den här boken. Dels är det rätt generöst med låtar (26 st.) och ljudexemplen spelas och sjungs av de riktiga artisterna. Och det är välkända låtar.

Spela elgitarr bokomslagSpela elgitarr
Bok
Ur recensionen: Det finns också en del att anmärka på. Till att börja med är boken inkonsekvent i det den enbart använder sig av traditionella noter tills de sista två spelexemplen där tabulatur tillsammans med noter används.

Rockgitarristen och Rockgitarristen 2 bokomslagRockgitarristen och Rockgitarristen 2
Bok
Ur recensionen: Rockgitarristen och Rockgitarristen 2 är två böcker på svenska, vilka främst inriktar sig på solon och melodispel, det som på engelska kallas lead guitar. Ger möjlighet att träna på improvisation och förbättra förståelsen för låtars uppbyggnad.

The Hal Leonard Acoustic Guitar Method bokomslagThe Hal Leonard Acoustic Guitar Method
Bok
Ur recensionen: Boken består alltså av en mängd spelexempel (presenterade i både tabulatur och notskrift), men det är en bra balans mellan exempel och koncept.

Masters of Rythm Guitar bokomslagMasters of Rythm Guitar
Bok
Ur recensionen: Tyska förlagaget AMA Verlag har gett ut flera bra böcker om gitarr och detta är definitivt en bok som rekommenderas. Ämnesområdet täcker något som ofta förbises i gitarrlitteraturen, nämligen den rytmiska delen.

Countrygitarr bokomslagCountrygitarr
Bok
Ur recensionen: filosofin är att spelexemplen ska utgöra koncept mer än att vara specifika sekvenser som måste läras ton för ton. Boken lyckas med detta och spelexemplen kommer förmodligen ge dig nya intryck och idéer med sådant du kan bygga vidare på.

Xtreme Electric Guitar bokomslagXtreme Electric Guitar
Bok
Ur recensionen: en bok som verkar ha tillkommit under ganska kort tid och det är också en bok man tar sig igenom rätt snabbt. Långt ifrån en av de bättre böckerna på området och den bidrar knappast med något nytt.