Bossa nova

Bossa nova är en musikform som blandar samba och jazz – den kallas ibland brasiliansk jazz då det var i detta land musikstilen uppstod under 1950-talet. Det kan vara rätt svårt att börja spela bossa nova då det ofta handlar om komplex rytmik samt en del mindre vanliga ackord. Om du är van med att spela jazz har du ett stort försprång.

Ackord och spelexempel

Bossa nova har mycket gemensamt med jazz och det är bra att känna till vanliga jazzackord innan du ger dig in på bossa. Ackord som förekommer i jazz, fast sparsamt är 6/9-ackorden, vilka är relativt vanliga i bossa. Bossa skiljer sig dock från jazz genom att det andra och fjärde taktslaget oftast betonas.

Att tänka på när du spelar ackord är det rytmiska. Synkopering (att spela på obetonade taktlag) är väldigt vanligt. En vanlig teknik är också att spela med tummen på en bassträng (ibland alterneras de två översta strängarna) och plocka övriga strängar i ackordet med fingrarna. Strängarna plockas med fingertopparna och inte med naglarna för att få fram ett varmt och något mörkt ljud. Nylonsträngad gitarr rekommenderas, men är så klart inget måste.

Det förekommer en mix av långa och korta varaktigheter ifråga om hur länge tonerna ringer ut. Det är mer av utdragna klanger än i jazz, särskilt i jämförelse med den kompstil som är döpt efter gitarristen Freddie Green.

I spelexemplet nedan visas en ackordföljd med tillhörande ljud. Notera rytmen och hur ackordens bastoner ibland spelas ensamma.

Tab bossa nova

Lyssna på bossa exempel.

Ackordföljder

Ackordföljder som lämpar sig för bossa nova:

Dm7 - G7 - Cmaj9

Ebm - Ab7 - Db

Em7 - G - A7b9 - D9

Dmaj7 - A7b5 - G6 - F#7 - Bm7

Cm - Fm - Dm7b5 - G7(#9) - Cm

Som alltid när man ska lära sig en ny stil är det en stor fördel om man har lyssnat mycket på den musiken. Om du ligger efter på den här biten är några av de stora namnen inom bossa João Gilberto, Antônio Carlos Jobim och Roberto Menescal. Även Cornelis Vreeswijk gjorde flera låtar med inslag med bossa nova.

<< Stilar