Hybrid picking - gitarrteknik

Med hybrid picking menas att spel med plektrum och fingrar kombineras. Fördelarna är att de kan gå snabbare att spela om flera strängar ingår i ett lick exempelvis. Dessutom blir det ett annat sound eftersom ljudet från strängen som spelas med plektrum och den som spelas med ett finger låter annorlunda.

Hybrid picking

Den engelska termen hybrid picking används här, men vill man översätta den skulle det kunna bli något i stil med blandknäppning (det finns en anledning att den engelska termen används). Tekniken innebär alltså att du spelar dels med plektrum och dels med ett eller två fingrar, vilka är lång- och ringfinger (du håller plektrumet mellan tumme och pekfinger), se bild 1.

Hybrid picking bildförklaring
Bild 1. Plektrum och fingrar tillsammans.

Nedan visas tab med spelexempel. Notera symbolen för plektrumslag som finns på vartannat slag. Alltså ska tonerna på fjärde strängen spelas med plektrum och tonerna på andra strängen spelas med finger.

Tab Hybrid picking
Hybrid picking med plektrum och ringfinger.

Tekniken hybrid picking kan ses som ett alternativ du kan använda dig av ibland för att få mer flyt i spelande när detta kan ske med hybrid picking samt om du vill ha ett annat ljud än du får när du använder endast plektrum eller fingrar.