Tekniker - palm-muting

Palm-muting är namnet på en gitarrteknik och eftersom någon bra svensk översättning saknas använder vi oss helt enkelt av detta engelska namn. `Palm´ betyder handflata på engelska och ´muting´ betyder dämpa – det är precis vad denna teknik handlar om.

Palm-muting

För att åstadkomma palm-muting läggs först högra handens sida emot gitarrens stall (se bild 1). Nästa steg är att hitta en position där du spelar på strängarna med ett dämpat ljud fast ändå med ton. Är kontakten med strängarna för nära övriga handen uppstår ett ljud helt utan ton och är kontakten för långt ifrån brukar det bli alltför mycket ton. Vad du ska eftersträva är att få ett dämpat ljud, men ändå bibehålla tonen. Tonen försvinner om kontakten med handflatan är för långt ut i riktning mot halsen.

palm muting bildförklaring
Bild 1. Utgångsläge för palm-muting.

Palm-muting utförs ofta då man spelar med ett plektrum och används med bäst resultat på en elgitarr. När du ser detta i en tabulatur brukar partier med palm muting skrivas ut med P.M.--- (se tabulatur nedan).

Varför palm-muting är önskvärt beror på att det uppstår en speciell effekt. Inte minst i hårdrock och metal används denna teknik frekvent. Det frambringas ett tungt och aggressivt pumpande ljud. Palm-muting kan exempelvis användas i intron eller som beståndsdelar i riff. Prova nedanstående spelexempel som är mycket grundläggande och handlar om att du ska lära dig tekniken rätt.

palm-muting tab

I exemplet används palm-muting på den låga E-strängen. Det är vanligast att palm-muting används just på denna sträng eller de andra låga strängarna. Tekniken kommer till sin rätt då det är mycket bas inblandat. Något som också ingår väldigt ofta är att man alternerar mellan palm-muting och normalt spel.

Bends >>