Tillbehör

Gitarrtillbehör finns det gott om och många är förmodligen sådana du inte har behov av medan andra kommer vara desto mer relevanta. Den här sektionen siktar in sig på en rad tillbehör till gitarren som plektrum, axelband, gitarrställ, förstärkare och mycket annat. Se även särskilda tillverkare samt sektionen Produkter.

olika plektrum som ligger i ringPlektrum
Med hjälp av ett plektrum kan du enklare komma åt strängar och spela i högt tempo med mer attack. Ett plektrum används för stålsträngade gitarrer och elgitarrer. Olika storlekar, tjocklekar, och former påverkar spelbarhet och sound.

capo i metall och svart  gummiCapo
För många gitarrister är en capo bland de allra mest viktiga tillbehören. En capo hjälper dig att transponera till andra tonarter och kan också underlätta då du inte längre behöver spela svåra ackord utan kan använda ett annat grepp tack vare att tonhöjden ändras.

gitarrsträngarSträngar
Lär dig mer om gitarrsträngar ifråga om material, tjocklekar och tillverkare. Strängarna är en central del av ditt gitarrljud och som gitarrist bör du känna till orsakerna i vad som framkallar olika sorters gitarrljud och vilka eventuella förbättringar du kan göra relaterat till strängarna.

guldfärgat sliderörSlide
Ett sliderör träs på fingret och används för gitarrspel inom bland annat blues och rock. Speltekniken är annorlunda än vanligt och bland annat ska röret placerar precis ovanför bandstaven och bara nudda strängarna. Läs även om olika material och pris.

Vox gitarrförstärkareFörstärkare
En genomgång med några av de mest klassiska och populära gitarrförstärkarna genom historien. Tips på förstärkare som kan passa dig beroende på vad du är ute efter. Inkluderar även en kortare introduktion av förstärkarsimulatorer där du får reda på vad dessa gör.

Laney gitarrförstärkareFörstärkare - akustisk gitarr
Fakta och tips på förstärkare som kan passa dig beroende på vad du är ute efter. Läs om akustiska gitarrförstärkare och vilka skillnaderna är gentemot vanliga förstärkare för elgitarrer.

Studiohögtalare parStudiohögtalare
Fakta och tips för dig som vill veta mer om högtalare. Skillnaden mellan studiohögtalare och vanliga högtalare förklaras och även mellan passiva och aktiva samt en mängd andra fakta på området.

gitarrpedal detaljPedaler
En guide till gitarrpedalen. Vad den används för och hur det går till att koppla den mellan gitarr och förstärkare. Vidare om vilka olika slags pedaler det finns och med en lista över de tillhörande effekterna.

Hardware distpedalDistpedal
Ett distat ljud som låter bra kan vara en viktig ingrediens för den som vill ha ett fett rocksound. En genomgång av distpedalens historia samt en översyn av produkter som MXR Distortion Plus, Vox ICE9, Digitech HW SC2, Artec 70's Drive Blender.

Cry Baby effektpedalWah-wah pedal
Wah-wah pedalen är en säregen effekt för gitarren och den modifierar tonen så att det låter likt en syntetisk mänsklig röst som spottar ur sig en massa vokalljud. En genomgång av wah-wah pedalens historia samt en översyn av produkter som Dunlop Cry Baby, Dunlop JH1B Jimi Hendrix Wah Wah.

Rock Stock Skyline ReverbReverbpedal
Reverb skapar efterklang och ger en känsla av att ljudet finns i ett större rum. En av de vanligaste effekterna i musikproduktion och när du sitter och spelar själv. En genomgång av hur denna effekt fungerar plus köptips på effektpedaler.

Blå delaypedalDelaypedal
En pedal med delay-effekt ger fördröjande upprepningar av vad du spelar och kan skapa intressanta ljud. Du kan läsa genomgången där det förklaras hur en delaypedal fungerar och vilka termer som finns samt hur de ska förstås. Dessutom ges några köptips.

Multieffekt beskurenMultieffekter
För dig som inte vill lägga pengar på en mängd separata effektpedaler är multiefffekten en perfekt lösning och du kommer få mängder av effekter att experimentera med. Flera olika produkter presenteras.

axelbandshållareAxelband
Om du tänkt köpa axelband kommer här ett antal tips som förklarar vad som finns att tänka på. Det ges bland annat en översikt över olika modeller, material och prisnivåer. Slutligen förklaras det också kort hur du sätter på axelbandet på din gitarr.

hardcase med gitarr iGigbags och hardcase etuier
Gitarrfodral finns i olika sorter för olika gitarrtyper och behov. Det finns tygväskor som är lätta att bära och etuier som är tyngre fast ger bättre skydd åt gitarrer i till exempel allmänna lastutrymmen.

gitarrställ med gitarrerStäll och hängare
I stället för att bara luta gitarren/gitarrerna mot väggen står den/dem säkrare i ett gitarrställ. Läs mer om vilka olika typer av gitarrställ och -hängare som finns i form av all-round och anpassade för särskilda gitarrtyper.

Svart gitarrstolGitarrstol
En gitarrstol gör att du sitter bättre och då det finns olika höjder att tillgå kan du bättre anpassa sittandet till spelandet, till exempel om di sitter framför ett notställ. Finns i modeller som liknar barstolar samt andra utföranden.

gitarrkabelKablar
För gitarrister som inte lämnar något åt slumpen blir även valet av kabel något som kan övervägas. När det gäller gitarrtillbehör är dock frågan om vilken kabel som ska användas en av de minst akuta frågorna då få skillnader i ljud gäller.

Trådlöst system för gitarrTrådlösa system
Det finns trådlösa system som kan ersätta kablar där stickkontakterna är utrustade med sändare samt mottagare. Detta sätts i uttagen på gitarren respektive förstärkaren och kan sedan användas inom en viss räckvidd.

single coil pickup i närbildPickuper
Pickuper finns på elgitarrer och är anledningen till att ljudet i slutändan kan komma ut från en förstärkare. Det finns två huvudsorter, vilka heter single coil respektive humbucker. Du kan läsa om vilka överväganden som gäller vid till exempel gitarrköp beroende på pickuper.

löstagbar pickupLöstagbara pickuper
Det finns löstagbara pickuper för gitarrer utan mikrofonsystem, som du enkelt spänner fast vid ljudhålet och sedan kopplar du in micken via en sladd till en förstärkare. Detta är något som ofta används för akustiska gitarrer utan inbyggd pickup.

Stall av sorten BigsbyStall
Olika gitarrmärken, modeller och även musikstilar är förknippade med gitarrens stall. Det finns vanliga sorter som tremolostall, Tune-omatic och Bigsby. Vad som också kan påverka spelmöjligheterna är om det finns en påsatt vibratoarm.

överdel av metronomMetronom
En metronom används för att hålla tempot. När metronomen är påslagen kommer du höra ett klickljud eller dylikt som är inställd på en viss hastighet. Det brukar också finnas lampor som blinkar, vilka kan vara till hjälp om du spelar högt på elgitarren.

framdel av mikrofonMikrofoner
Guide till olika typer av mikrofoner såsom dynamiska mikrofoner, bandmikrofoner och kondensatormikrofoner. Även fakta om inspelningsteknik och mikrofonplacering samt ett överblickande av tillverkare och modeller.

Tillverkare

Fortsätt läs om enskilda tillverkare och deras produkter.

Line 6 logotypLine 6

Line 6 är ett av de mest spännande företagen när det gäller sidoutrustning till gitarrer. De har förändrat hur det ser ut på området genom nydanande förstärkare och multieffekter. Line 6 är bland de ledande aktörerna när det kommer till digital modellering.

Boss logotypBoss

Boss står bakom en mängd populära effektpedaler för vanliga gitarrer och basgitarrer. De gör även andra produkter av intresse för gitarrister och bland har de populära multieffekter och gitarrsyntar i sortimentet.

IK Multimedia logotypIK Multimedia

IK Multimedia har under de senaste åren skapat flertalet innovativa produkter som inte minst är intressanta för hobbymusikern. AmpliTube och iRig är två av deras mest kända produkter som med hjälp av mjukvara skapar nya möjligheter.

Dunlop logotypDunlop

Dunlop eller Jim Dunlop efter grundaren är framför allt ett av de ledande företagen inom gitarrbranschen när det kommer till plektrum. De har ett jättelikt sortiment uppdelat på olika material samt form.

Elixir logotypElixir

Elixir är ett av de mest kända märkena när det handlar om gitarrsträngar och tillverkar en speciell typ av strängar med ytbehandling. Finns för akustiska gitarrer och elgitarrer samt för 7-, 8- och 12-strängade.

Ernie Ball logotypErnie Ball

Ernie Ball startade som ett alternativ för gitarrister med särskilda önskemål på strängar och har idag ett relativt brett utbud där plektrum och gitarrkablar är två inriktningar intill huvudfokuset som gäller strängar.