Alhambra

Alhambra är ett spanskt gitarrmärke som funnits sedan 1965 och är en av de mest betrodda när det kommer till nylonsträngat (produktionen inbegriper dock även stålsträngat). Många är de professionella gitarristerna inom klassisk musik och flamenco som sätter sin tillit åt gitarrer från denna tillverkare.

Fakta, modeller och pris

Tillverkningen sker delvis fortfarande i spanska Muro del Alcoy där den första gitarrfabriken fanns belägen, men delvis också i Asien. Precis som jättarna Fender och Gibson har även Alhambra flyttat en del av sin tillverkning från Spanien till Asien för att få ner kostnaderna. Detta kan vara värt att känna till om du är ute efter en ”äkta” spansk gitarr.

Deras flamenco-modeller brukar ha lock i gran, sidor och sarg i cypress, hals och greppbräda i ceder och ebenholts.

För flamenco finns F-serien där locket för samtliga är i tysk gran medan träslag skiftar för andra delar. När det gäller storlek är flamenco-gitarrerna inte lika djupa i kroppen som de modeller som är avsedda för bland annat klassisk musik.

Alhambra 4F gitarr
Alhambra 4F med lock i gran och sarg och baksida i platan.

Deras klassiska modeller inkluderar C- och P-serien. När det gäller Alhambras klassiska gitarrer är locket ofta i röd ceder. Sarg, baksida och hals är för C-serien i mahogny och för P-serien i rosenträ.

Alhambra 5p gitarr
Alhambra 5P.

Även om det är för nylonsträngat som märket Alhambra är förknippat först och främst gör dem även stålsträngade gitarrer.

Alhambra Appalachian gitarr
Alhambra Appalachian W-100 med lock i ceder och Mahogny (laminat) på sidor och sarg.

Alhambra säljs sedan länge i Sverige och finns i många musikbutiker. Gitarrer från Alhambra brukar kosta från drygt 2 000 kronor och uppåt.

P-serien är mångas val och där är den mest exklusiva modellen 11P, fast vill du ha en Alhambra 11P är också ett femsiffrigt pris att räkna med.