Hybrid-gitarrer

Hybrid-gitarrer är troliga att bli vanligare i framtiden och redan finns det flera spännande produkter på marknaden. Här följer en översikt på olika hybrid-gitarrer samt vad en hybrid-gitarr är för något.

Vad är en hybrid-gitarr?

En hybrid-gitarr kombinerar två olika slags gitarrtyper i en. Oftast handlar det om att konstruera en akustisk och elektrisk gitarr i ett instrument (det finns också varianter där en vanlig gitarr kombinerats med en bas). Tanken är dels att den som spelar inte ska behöver byta gitarr lika ofta, dels att ljuden från akustiskt och elektrisk ska kunna blandas till ett nytt.

Till exempel Fender American Acoustasonic Telecaster, en uppmärksammad nyhet under 2019, som kombinerade den akustiska gitarrens egenskaper med elektronik på ett nytt sätt. Slutresultatet blev en blandning av en akustisk och elektronisk gitarr.

Fender American Acoustasonic Telecaster med svart kropp
Blandning av två gitarrtyper i ett.

Fender American Acoustasonic Telecaster

Acoustasonic Telecaster är ett försök från Fender att skapa ett innovativt instrument där ljudegenskaperna från den akustiska gitarrer blandas med elgitarrens. Första intrycket är att detta främst handlar om en akustisk gitarr, men tittar man närmare på halsen liknar den mera en elgitarr, i synnerhet då en Telecaster. Det sitter två rattar samt en omkopplare på ovansidan kroppen som kan användas för att skifta mellan ljud.

Fender American Acoustasonic Telecaster
Fender American Acoustasonic Telecaster med svart kropp.

Samtidigt som det finns ett ljudhål är kroppen inte lika djup som den akustiska typen normalt sett är. I gengäld kan ytterligare ljud alstras av tre pickup-system: ”Fishman Under-Saddle Transducer”, ”Fishman Acoustasonic Enhancer” och ”Fender Acoustasonic Noiseless™ magnetic pickup”.

Gitarren har många användningsområden, vilket är en del av själva grundidén med hybrid-modeller. Den kan spelas utan något förstärkare och då låta ungefär som en vanlig westerngitarr (fast med något lägre volym). Ett viktigt användningsområde är dock att ljudet kan modelleras till att låta likt diverse olika akustiska gitarrtyper, totalt finns modelleringar av tio olika kroppstyper plus varianter av olika träslag. Det senare kräver att instrumentet kopplas till en förstärkare.

Hur den låter framgår närmare av tillverkarens promotionsvideo:


Priset ligger när detta skrivs på en bit under 20 000 kronor.

Taylor T5

Tillverkaren Taylor presenterade sin T5-modell redan 2005 och sedan har flera uppdaterade utgåvor dykt upp. Idén var att skapa en sammansmältning av den akustiska och elektriska gitarren och utan tvekan blev resultatet något spännande.

T5-serien har en smalare kropp än normalt och ett par ljudhål som sitter på sidorna och påminner om f-hål, fast i en mer minimalistisk design. Lägg därtill exotiska träslag som koa, sassafras och cocobolo och du hamnar du på en ny arena.

Vid bron sitter en pickup och det finns tre vridhjul på ovansidan kroppen med vilka många ljud kan frambringas.

Taylor T5z Custom gitarr
T5z Custom.

Priset varierar något beroende på vilken exakt modell man är ute efter. En T5 Classic kostar när detta skrivs cirka 16 000 kronor medan en T5 Pro kostar cirka 26 000 kronor.

Yamaha TransAcoustic

TransAcoustic kan inte strikt gälla för en hybrid-gitarr då den egentligen inte sammanför två instrumenttyper. Den har annars en intressant idé i att den är utrustad med en ”actuator” under locket som kan skapa reverb- och chorus-effekter på naturlig väg.

Av intresse kan också vara Line 6 Variax med 29 emulerade gitarrer i ett instrument från Line 6.