Hagström

Hagström är en svensktillverkad gitarr med internationellt rykte. Den typiska modellen har Bigsbystall och används särskilt inom jazz.

Fakta, modeller och pris

Det var Albin Hagström som 1925 grundade företaget. Det skulle dock dröja en bit in på 50-talet förrän gitarrtillverkning inleddes efter att inriktningen till en början gällt dragspel. Hagströms gitarrtillverkning var från början inspirerad av Gibson Les Paul och det finns fortfarande klara likheter sett till form och utseende med vissa Gibson-modeller.

En typ som idag mycket förknippas med märket är den halvakustiska. Förr jazzgitarrister finns elegans och lyxkänsla att hitta i HL-550. Även HJ-serien har flera modeller ämnade för jazz.

Hagström HL-550 gitarr
Hagström HL-550 i mahogny

Karaktäristisk för märket är också den tremar vibrato-arm som Hagström en gång i tiden introducerade.

Hagström Super Swede gitarr
Hagström Super Swede med tremar vibrato

Nämnas kan också Hagström Impala som introducerades redan 1963 och sedan dess uppdaterats i återutgivningar. Impalan har svängarm och hela sex omkopplare och den är designmässigt något av Hagströms svar på Fender och särskilt modellen Jaguar (jmf. även namnen).

Hagström gör både akustiska och elektriska gitarrer, men det är elektriska som säljs klart mest. Billigare modeller ligger under 5000 kronor medan du i de flesta fall hamnar mellan 5000 och 10 000 kronor om du vill köpa en Hagström.