PRS (Paul Reed Smith)

PRS är en amerikansk tillverkare av främst elgitarrer och PRS står som förkortning av Paul Reed Smith som 1985 grundade företaget. Produktionen är mestadels kvar i USA till skillnad från många andra tillverkare som helt eller till stor del flyttat den till Asien. Gitarrer från PRS har också ett rykte att vara otroligt välbyggda samt ha hög spelbarhet.

Fakta och pris

Bland kända gitarrister som förknippas med PRS kan särskilt Carlos Santana nämnas då han hade en viktig part i etableringen av märket. Andra gitarrister att nämna är exempelvis Dave Navarro och Mark Tremonti. För dessa tre och åtskilliga andra kända gitarrister finns också framtagna signaturmodeller.

Gitarrer från PRS är ofta estetiskt tilltalande med väl skurna linjer från greppbrädan och vidare mot halsen. Typiskt är också två stycken humbuckers, 24 band och mahogny som dominerande träslag. Humbucker-paret och materialet påminner om Les Paul och det finns också likheter i ljudet. Det finns också skillnader, en PRS är till exempel lättare än en Les Paul och enligt många en mer ergonomisk gitarr. PRS modeller har som standard en mensur på 25 tum, alltså längre än Gibson och kortare än Fender. Just denna "synkretism" av Gibson och Fender kan förmodligen ses som en medveten strategi.

PRS SE Singlecut elgitar
PRS SE 245 TSB Singlecut.

En annan populär modell är PRS 408 med dubbel cutaway kropp i lönn och en 22-bands greppbräda i rosenträ.

PRS 408 elgitar
PRS 408 med Trampas Green finish.

PRS 24 är utrustad med Piezo-pickuper och 24-bands greppbräda.

PRS 24 elgitar
PRS 24 med Black Gold finish.

När det gäller akustiska gitarrer är Angelus den kanske mest kända modellen. Detta är en serie exklusiva stålsträngade gitarrer med bra sustain och väl lämpade för fingerplock.

Om du funderar att köpa en PRS gitarr finns bland annat SE-serien (SE står för Student Edition). Dessa är bland de mest prisvärda alternativen och en av de mest populära är SE 245 vilken går på runt 6000 kronor. Priset på PRS Angelus brukar ligga runt 7000–8000 kronor. (Det finns Angelus och SE Angelus där de senare är tillverkade i Sydkorea och är något billigare.)

PRS Custom-serien som tillverkas i USA är betydligt dyrare med priser på upp emot 40 000 kronor eller ännu mer. Vill man ha en halvakustisk PRS är det främst Hollowbody-serien som gäller och vilka prismässigt hamnar på liknande nivåer som Gibson ES-335.