Fender Mustang

Denna sida innehåller fakta om Fenders gitarrmodell Mustang, en gitarr som kan vara svår att hitta i många svenska butiker. Den ska inte förväxlas med Fender Jaguar som lanserades några år tidigare.

Fakta och pris

Mustang lanserades av Fender 1964 och togs ur bruk 1982 för att återinföras i utbudet 1990. Den är mindre i storlek än andra Fender-modeller som Telecaster och Stratocaster – halsen rymmer 19 band i stället för 22 som är vanligt på elgitarrer. Dess dimensioner gör dess hals också snabbspelad, viket namnet ”Mustang” låter ana.

Typiska kännetecken är två vinklade single-coil pickuper och angränsade av och på-kontroller. Även till formen avviker den med sin asymmetriska kropp. Det finns dessutom två rattar för volym respektive ton. Något okaraktäristiskt för tillverkaren har den ett stall av sorten Tune-o-matic som ibland har en påbyggd vibratoarm.

Dess ljud har tilltalat en rad indieband som exempelvis Graham Coxon i Blur och även påverkat soundet i grungeband som Nirvana – Kurt Cobain hade Fender Mustang som sin favoritgitarr.  

Fender Mustang gitarr
Mustang Classic Series '65.

Fenders Pawn Shop Series: utgivning av nygamla gitarrer

Pawn Shop namnger gitarrtillverkaren Fenders idé att ge ut modeller som väcker känslan av de mer excentriska modellerna som designades under 1960- och 1970-talen. Här finns en uppsjö av annorlunda gitarrer som Super-Sonic, Mustang Bass och Jaguarillo och under 2013 har redan ytterligare modeller anlänt.

Pawn Shop Super-Sonic återskapar med några smärre förändringar en raritet från 1990-talets Squier Vista Series. Bland de utmärkande detaljerna är två stycken snedställda Atomic humbuckers.

Pawn Shop Super-Sonic finns i tre utföranden: Apple Red, Dark Gunmetal och Sunfire Orange. Priset ligger runt 6500 kronor. Klippet nedan visar en demonstration.Serien innefattar en mängd gitarrer inklusive Pawn Shop Mustang Bass, Pawn Shop Fender Mustang Special, Pawn Shop Jaguarillo och Pawn Shop Reverse Jaguar Bass.

Pris för 65-serien ligger runt 8 000 kronor. Det finns också signerade Cobain-modeller vars pris brukar ligga något högre.