Gretsch

Gretsch som är välkända för sina gitarrer och trummor förknippas på gitarrsidan särskilt med rockabilly och rock n roll. Flera stora namn är förknippade med detta märke.

Fakta, modeller och pris

Gretsch grundades redan 1883 i USA av en tysk emigrant vid namn Friedrich Gretsch. Gitarrer ingick inte i tillverkningen de första åren, men Gretsch tradition som gitarrmärke sträcker sig ändå hela vägen tillbaka till 1930-talet. Några klassiska namn som är förknippade med modeller från Gretch är Eddie Cochran och Bo Diddley. Innan Fender och Gibson blev dominanterna var Gretch ett ledande märke inom rockmusiken. Den populära modellen Duo Jet (Gretch 6128) användes till exempel av Cliff Gallup och av George Harrison använde den vartannat med Rickenbacker.

Gretsch är särskilt ett gångbart märke inom rockabilly-genren, men det är förstås möjligt att spela många olika sorters musik med dessa gitarrer. Det märks bland annat på de skilda musikstilar som företräds av Bono (U2), Billy Duffy (The Cult), Billy Zoom (X), Tom Petersson (Cheap Trick) och Patrick Stump (Fall Out Boy) som är exempel på nutida artister som hänger på sig Gretch-modeller.

Gretsch G5420T Electromatic Hollow Body gitarr
Gretsch G5420T Electromatic Hollow Body med sunbursto-finish.

En lyxgitarr med karaktär är den gröna Bono Rish Falcon där Bono ingår i namnet eftersom U2-medlemmen använts sig av just denna modell.

Gretsch Bono Irish Falcon gitarr
Gretsch Bono Irish Falcon med kropp i laminerad lönn.

I sortimentet hos Gretsch finns även dobro-modeller. Detta är en dobro av modellen G9221 Bobtail med kropp i stål, hals i mahogny och med greppbräda i rosewood. Den har även Fishman Nashville pickup.

Gretsch G9221 Bobtail dobro
Gretsch G9221 Bobtail.

En annorlunda lap steel-gitarr är Electromatic-modellen.

Gretsch Electromatic
Gretsch Electromatic Lap Steel.

Gretsch gör framför allt elektriska gitarrer och det finns modeller i många prisklasser. För de billigare modellerna får du räkna med 2000–5000 kronor medan priset sedan går uppåt ända till 30 000–40 000 kronor för dyrgriparna.