Skillnader mellan billiga och dyra gitarrer

När det gäller gitarrer kommer kvaliteten ofta med priset. En gitarr för 5000 kronor är som allra oftast bättre än en för 1000 kronor. När det sedan stiger ytterligare prismässigt börjar det mer handla om mindre detaljer. Är du ute efter att köpa din första gitarr är antagligen det viktigaste för dig att undvika bottenträsket och hitta en prisvärd gitarr. Se guiden om att köpa gitarr för mer om detta.

Träslag och konstruktion

Vilket trä som används för gitarren kommer avgöra både hur bra den låter och hur bra dess skick är. Billiga gitarrer använder ofta laminat i gitarrkroppens lock, vilket normalt försämrar tonen. Mer påkostade gitarrer har solida lock.

Det som ofta nämns på engelska som "scalloped bracing" är något som oftast återfinns på omsorgsfullt tillverkade gitarrer. Vad det handlar om är att de ribbor som finns på undersidorna av locket och botten är tillskurna på ovansidorna. Dessa kurvor eller försänkningar i ribborna skapar ytterligare resonans från toppen och botten av gitarrkroppen och kan till exempel ge mer bas.

Gitarrens kropp är viktigast för ljudet, men även träet som greppbrädan är gjord av spelar roll. Ju dyrare gitarr, desto mer tanke och materialkostnader har generellt lagts ner på den biten.

Om materialet inte håller måttet kan detta också visa sig i att träet kan svälla och ändra form efter ett tag. En mer drastisk erfarenhet från dåligt material är gitarrens bryts av, vilket i värsta fall kan hända eftersom strängarna är hårt spända och utövar stort tryck mot vissa delar av instrumentet. En annan sak är att billigare gitarrer ibland tenderar att bli ostämda snabbare.

Gitarrer tillverkas både med maskiner och för hand – ibland är det en process som inbegriper båda delarna. Det säger sig antagligen självt att handgjorda gitarrer håller en högre standard när det gäller konstruktionen och den spelbarhet som följer med detta. Den omsorg och specialiserad arbetskraft som behövs kostar förstås också mer pengar än när en stor del av arbetet görs med maskiner. Maskinellt tillverkade gitarrer behöver dock inte vara dåliga och det kan skilja sig en hel del i resultatet hos olika tillverkare, exempelvis från automatiserad fräsning.

Skillnader hos gitarrer av samma märke

Under de senaste åren har konkurrenterna Gibson och Fender breddat sina prisspann alltmer, skälet lär vara försäljningsstrategier. För köparen är det dock inte alltid en fördel när ett gitarrmärkes produkter är representerade i flera prisklasser. Förvisso kan det kännas bra att bli ägare av en Les Paul utan behöva betala ett femsiffrigt belopp, men samtidigt är det svårare att vara helt säker över kvaliteten om priser från en tillverkare skiftar stort.

En sak du bör kolla upp är var någonstans gitarren är gjord. Fender till exempel görs i Asien, Mexiko och USA varav de mest påkostade exemplaren görs i USA och de billigaste görs i Asien. Detta märks förstås sedan på butikspriserna.

Elektronik

Ifall du köper en elgitarr eller akustisk gitarr med mikrofon är även elektroniken som medföljer ett område där det definitivt kan skilja ifråga om prestanda och ljud mellan billiga och dyrare gitarrer. Ju dyrare gitarr, desto bättre är generellt den elektroniska utrustningen.

Några av de mikrofonsystem som allmänt anses tillförlitliga och håller hög prestanda är gjorda av DiMarzio, Fishman och Seymour Duncan.

Se även: Handgjord eller fabrikstillverkad gitarr?