Cordoba

Cordoba har ett spanskkingande namn men är i själva verket ett amerikanskt märke som grundades så sent som 1997 av Tim Miklaucic.

Fakta och pris

Cordoba är främst specialiserade på nylonsträngade gitarrer, men har även ett stort sortiment på ukelele-sidan. När det gäller nylonsträngade gitarrer finns mycket att välja på och alla storlekar från en fjärdedels till fullstorlek innefattas.

Protégé-serien (där de flesta modellernas namn börjar på C-) inriktar sig på nybörjare och de som vill komma över en klassisk gitarr till lägre pris. Bland annat är C1M en vanlig ”förstagitarr”. Den har lock i gran och sidor och baksida av mahogny.

Cordoba C1M helbild framsida
Cordoba C1M.

Vill man ha något mindre bredd hals finns det alternativ i modellerna Cordoba C5-CE, Cordoba GK Studio och Cordoba Dolce.

I Master Series som utgör några av tillverkarens mest exklusiva gitarrer ingår reproducerade vintage-modeller för klassiskt och flamenco. En av modellerna är Esteso som både finns med lock i europeisk gran och kanadensisk ceder.

Estesto röd ceder helbild framsida
Cordoba Esteso med topp i ceder.

Pris från lägst omkring 1500 kronor upp till diverse femsiffriga prisbelopp. De för under 2000 kronor är oftast i mindre storlekar och för fullstorlek hamnar de billigaste normalt runt 2000–3000 kronor.