Ovation

Ovation är som namnet antyder ett företag som står för innovationer. Deras kanske främsta bidrag till gitarrens utveckling är den elakustiska (eller elektroakustiska) gitarren. Idag är det väldigt vanligt med akustiska gitarrer med pickuper, men det var Ovation som var först ut med detta i början av 1980-talet.

Fakta, modeller och pris

Gitarrmärket Ovation grundades av Charles Kaman i mitten av 1960-talet och den första gitarren fanns i handeln 1966. 2008 skulle moderföretaget köpas upp av Fender, fast gitarrmärket skulle sju år senare tas över av DW Drums. Tillverkningen flyttades en period till Asien, men en amerikansk fabrik öppnades åter 2016.

Modeller från Ovation har gjort väsen av sig på gitarrmarknaden av flera anledningar. Bland annat genom användandet av träslaget lyrachord och multipla mindre ljudhål (kallde ”Bear claw” efter sin form) placerade på sidorna av locket. Gitarrer från Ovation har otraditionella utseenden. På den del modeller är kroppens sidor och baksida (s.k. roundback) är ergonomisk utformade.

Bland de mer kända gitarrister som använt Ovation kan nämnas Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Leonard Cohen och Nikki Sixx.

Ovation gitarr
Ovation Adamas med Black Satin finish över lock i kolfiber.

Ovation-gitarrer finns i många prisklasser, från budgetpris omkring 1000 kronor till över 10 000 kronor.