Squier

Squier har sedan 1983 tillverkat Fender-kopior. Det finns många som gitarrtillverkare som efterapar just Fender, men Squier skiljer sig genom att vara en del av företaget Fender. Själva idén med Squier är att de som inte har råd att köpa en Fender ska kunna få en likartad gitarr för ett rejält nedbantat pris.

Fakta, modeller och pris

Man kan dra en parallell mellan Squier och Epiphone som gör godkända Gibson-kopior som är betydligt billigare än originalet. Squier har dock inte riktigt nått samma status som Epiphone, men deras rykte är i allmänhet gott och det finns rentav dem som föredrar Squire framför Fender-gitarrer då dem är extremt lättspelade. På grund av den låga stränghöjden kan även de med mindre starka fingrar spela snabbt.

Det går att få en Squier Stratocaster-modell för lite över 1000 kronor, men för att komma nära originalet bör du antagligen helst lägga ut ett par tusen till. De billigaste utgörs av Bullet-serien medan de mest påkostade ingår i Classic Vibe-serien.

Squier Standard Stratocaster elgitarr
Squier Standard Stratocaster FMT.

När det gäller den näst mest berömda Fender-modellen, Telecastern, ligger priserna på Squier Telecaster mellan cirka 1500 och 5000 kronor.

Squier Telecaster elgitarr
Squier J5 Telecaster.

Vill du i stället ha en Squier som baseras på Fenders andra kända modeller som Jaguar, Mustang eller Jazzmaster går även dessa att få tag i.

De gitarrer som visas på bilderna ovan ligger i pris på cirka 3000 kronor respektive 5000 kronor, vilket därmed placerar dem högt i prisnivån när det gäller detta märke.