Epiphone

Epiphone är mest kända för sina Gibson-kopior, vilka är erkänt prisvärda och de bättre modellerna står inte långt efter originalen i kvalitet och spelbarhet. Att gitarren är en Epiphone och inte Gibson ser du egentligen bara på logotypen som är placerad på gitarrhuvudet.

Fakta och pris

Eftersom Epiphone sedan 1950-talet varit ett dotterbolag till Gibson har dem rättigheterna att kopiera modeller från Gibson. Skulle du till exempel vilja äga en Gibson Les Paul eller Gibson ES fast tycker prislappen är för dyr kan du eventuellt hitta en Epiphone Les Paul eller ES som du är nöjd med. När det gäller kopiorna av SG-modeller kallas dessa ibland bara för "G" plus något tal.

Den vanliga rekommendationen när det gäller köp av Epiphones Gibson-kopior är att undvika de allra billigaste, vilka inte alltid håller måttet. Däremot finns det gitarrer i prisklassen 3000–4000 kronor som är mycket prisvärda då ljudet brukar kunna mäta sig ganska väl med originalen.

Ephiphone Les Paul Standard gitarr
Epiphone Les Paul Standard signaturmodell "Rossa Corsa".

Ett annan populär modell är ES-339, baserad på ES-335 fast med mindre kropp, vilket gör den enklare att spela på och mer portabel. De i serien som har tillägget "Pro" är något dyrare, men också av högre kvalitet.

Epiphone ES-339
Epiphone ES-339 Pro med Pelham Blue finish.

Epiphone har också helt egna modeller, bland annat Sheraton och Wilshire. Därutöver har de en större uppsättning förstärkare.Epiphone har också helt egna modeller, bland annat Sheraton och Wilshire. Därutöver har de en större uppsättning förstärkare.

Några exempel på priser: Epiphone Les Paul Standard ligger på cirka 3000 kronor och Epiphone ES-335 ligger på cirka 3500 kronor, Epiphone SG G-400 ligger på cirka 2000 kronor.