Taylor Guitars

Denna sida innehåller fakta om gitarrmärket Taylor Guitars.

Fakta och pris

Företaget Taylor Guitars grundades 1974 och har idag sitt huvudkontor i Kalifornien. Bob Taylor som är mannen bakom har stått för många innovationer genom åren och idag säljs gitarrer med märket Taylor i över 60 länder. Deras instrument är inte handtillverkade på samma sätt som till exempel gäller för Martin & Co., men dem ligger långt fram i frästeknologin.

Rent generellt är Taylor-gitarrer lättspelade inte minst då strängarna är placerade relativt lågt gentemot greppbrädan. Vanligt är det även med lite kortare avstånd mellan banden, vilket gör det enklare att spela öppna ackord samtidigt som vissa får problem med barréackord då det krävs mer kraft för att pressa ner alla strängarna. Även måtten på kroppen brukar vara något mindre sett till djupet och det ger känslan av en gitarr som är lätt att ha i knäet eller intill kroppen om man spelar stående.

Även om Taylor gör elgitarrer har huvudinriktningen alltid varit den akustiska gitarren och här är dem en av de ledande tillverkarna. Taylor har på senare år använt en del exotiska träslag som koa, cassafras och cocobolo.

Under 2013 hade deras modell Grand Orchestra (akustisk gitarr med jumbokropp) premiär och belönades med priset som bästa akustiska gitarr på musikmässan Musikmesse.

Taylor Grand Orchestra gitarr
Grand Orchestra K28e.

Några av de kända gitarristerna som spelat med Taylor är John Denver, Taylor Swift, Jimmy LaFave och John Petrucci. Sedan 1994 ger Taylor också ut tidningen Wood&Steel med läsning om de senaste innovationerna med mera. 

Taylor 100e gitarr
100e Dreadnought.

100-serien är en av många. Dessutom finns det bland annat 200 Deluxe-serien och 800 Deluxe-serien.

Taylor 816ce gitarr
816ce Builder’s Edition.

Taylor 816ce har ljudhål placerade vid sidorna på locket, men också ett ljudhål i sned vinkel vid avfasningen på sargen. Vilket dess designer uttrycker ger gitarren egenskaper som hos en orkester.

Taylor T5z Custom gitarr
T5z Custom.

T5z är för dig som vill testa en ovanlig gitarr, vilket bland annat märks i en small kropp och okonventionella ljudhål, och ovanligt träslag, koa (i samma serie finns också modeller med träslagen sassafras och cocobolo). Detta är något av ett mellanting mellan en akustisk gitarr och en elgitarr.

Prismässigt ligger Taylor på en högre nivå än till exempel Ibanez och Yamaha oftast gör, men lägre än Martin & Co. Det innebär priser mellan 5000 och 15 000 kronor, men kan så klart avvika ytterligare. (På bilden ovan visas en Taylor 100e, vilket är en av de mer överkomliga modellerna och kostar runt 6000–7000 kr.)