Martin & Co.

Denna sida innehåller fakta om gitarrmärket Martin & Co och presentationer av några av deras modeller.

Fakta och pris

Martin & Co. eller hela namnet C.F. Martin & Company är ett gitarrmärke med imposant historia och gör idag fortfarande några av de absolut mest populära och eftertraktade akustiska gitarrerna. Vad som kännetecknar instrumenten är att de är handtillverkade och det kan dröja tre månader från start till slutfört instrument.

Christian Frederick Martin startade tillverkning 1833 och sedan dess har det gått i arv inom familjen. Företaget har haft ett stort inflytande på den amerikanska musiktraditionen och en milstolpe var byggandet av den första dreadnought-modellen, något som skedde 1916. Den var större än någon tidigare gitarr och därmed med ett kraftigare ljud. Idag är dreadnought-modellen den mest typiska storleken för stålsträngade akustiska gitarrer.

Andra av tillverkarens innovationer som har blivit standard för nutida gitarrer är den så kallade X-bracingen samt plektrumskyddet (som först fanns på modellerna D-1 och D-2, vilka senare döptes om till D-18 och D-28).

Det är omöjligt att nämna alla kända gitarrister som har spelat med Martin & Co., men några av dessa är Hank Williams, Eric Clapton, Johnny Cash, Jim Croce, Roger McGuinn och Paul Simon. Och den mest klassiska av alla modeller är förmodligen D-28.

Martin D-28 gitarr
Martin D-28.

Nästan lika klassisk är D-45.

Martin D-45 gitarr
Martin D-45.

Nämnas kan också 16-serien. Här finns D-16E (dreadnought), DC-16E (dreadnought med cutway) och OMC-16E (orchestra-modell).

I Custom-serien ingår signatur-modeller.

Martin & Co 00-42SC John Mayer gitarr
Modellen 00-42SC John Mayer.

De flesta ser förmodligen en naturligt träfärgad gitarr framför sig då de tänker på märket Martin & Co., men det finns även modeller med konstgjord finish.

Martin & Co 00-17 Whiskey Sunset gitarr
Modellen 00-17 Whiskey Sunset.

Kvaliteten på Martin-gitarrer är väldigt hög och därför är detta antagligen inget för dig som letar efter en billig gitarr. Det finns en serie av modeller och därför går det inte att ringa in prisnivån exakt, men de flesta ligger någonstans mellan strax under 10 000 och upp mot 30 000 kronor. När det gäller D-45 gäller en annan nivå, för denna som vid premiären 1968 var den dyraste stålsträngade gitarren någonsin. Idag ligger dem långt över 50 000 kronor.