Signaturgitarrer

Här visas nya signaturgitarrer – gitarrer som skapats med en artist som förebild och i samråd med denne gällande konstruktion och annat. Normalt sett ges dessa ut i begränsade upplagor.

Duane Peters: Sonoran SCE ’61
sonoran gitarr detaljFender har tillverkat en signaturmodell av deras akustiska Sonoran som namngetts efter Duane Peters, frontman i punkbandet U.S. Bombs. Stilen anammar skatepunken och tillverkningen innefattar endast 500 exemplar.

Hals på gitarr schackmönsterKroppen är designad med ränder i svart och rött på tvären och pryds med motivet av en silverfärgad dödskalle. Sargen är naturligt träfärgad medan baksidan har samma svart-röda bakgrund samt talet ”61” plus en autograf av Duane Peters. Huvudet, som syns på bilden nedan, är svart-vitt rutigt.

Materialet går i Gran (locket), laminerad mahogny (övriga kroppen) och rosenträ (halsen). Den är även utrustad med en Fishman isys III pickup.

Billie Joe Armstrong J-180
Sångaren och låtskrivaren i Green Day, Billie Joe Armstrong har förärats en signaturmodell av Gibson. Det handlar om en modifierad J-180 i begränsad utgåva (100 st.). J-180 liknar J-200, som Elvis en gång i tiden spelade på, fast har en något mindre kropp. Signaturmodellen har en speciell Ebony nitrocellulose finish och utmärkande är också inläggen i form av stjärnor på greppbrädan.

Billie Joe Armstrong J-180
Billie Joe Armstrong J-180

Tim Armstrong Hellcat
Tim Armstrong HellcatTim Armstrong, mest känd från punkbandet Rancid som får äran att få en gitarr döpt efter sig.

Fender skriver i samband med lanseringen på sin hemsida: “Based on Tim Armstrong’s beat-up old ’60s Fender® acoustic - on which he writes all of the songs for his legendary punk band, Rancid - the Tim Armstrong Hellcat acoustic is ready to slam”.

Som vanligt har personen som gitarren är döpt efter fått vara med i processen då gitarren har framskissats. Vad som märks extra på gitarren är de två dödskallarna som markerar tolfte bandet. Vad gäller materialet är toppen och sargen av mahogny. Det finns också en inbyggd Fishman mikrofon och även en stämapparat. Om du undrar över priset kommer du få ge ungefär 3000 kronor för en Tim Armstrong Hellcat. Finns även som 12-strängad.

Alkaline Trio Malibu
Formen på ljudhålet är baserat på bandets egna symbol, ett hjärta med en dödskalle i. Idén till gitarren kom till då representanter från Fender fick syn på en skiss på konvolutets framsida som förelåg inför utgivningen av albumet Damnesia. Fender erbjöd sig då designa en riktig gitarr med ett utseende i samma stil och resultatet blev en signaturmodell baserat på Fenders akustiska AT Malibu. Gitarren är tillverkad i laminerad mahogny med greppbräda i rosewood, den är lätt och har något smalare strängar än standard.

Alkaline Trio Malibu gitarr
Alkaline Trio Malibu

Buddy Guy Polka Dot Stratocaster
Från Fender Artist Series ingår bluesgiatrristen Buddy Guys prickiga gitarr. Gitarren finns att köpa endast under begränsad tid.

Buddy Guy Polka Dot Stratocaster
Buddy Guy Polka Dot Stratocaster

Andra signaturgitarrer

Gibson Bob Dylan SJ-200 Player's Edition (inte gjord i samråd med Dylan dock)