Gitarrer med speciell design

Är du en av dem som vill ha en gitarr som står ut och inte liknar någon annan eller bara gillar att kolla på gitarrer med originell look så är det bara att scrolla nedåt.

En prisbelönt gitarr som också är en skönhet är Taylors jumbogitarr från Koa-serien. Du behöver dock ha 40 tusenlappar på instrumentkontot för att bli ägare. Läs mer om tillverkaren.

Taylor Grand Orchestra gitarr
Grand Orchestra K28e.

En prismässigt överkomlig westerngitarr från Fender. Dreadnought modell med cutaway och inbyggd Fishman Isys mikrofonssystem. Priset ligger runt 3000 kronor.

Fender T-Bucket 300 CE Moonlight Burst gitarr
Fender T-Bucket 300 CE Moonlight Burst

På avstånd ser det ut som Jackson Pollock målat kroppen och på närmare håll inges snarare associationer till flower power. En Telecaster för den som vill stå ut.

Fender Telecaster 69´Pink Paisley elgitarr
Fender Telecaster 69´Pink Paisley

Nylongitarr med diskret färgtoning i kropp på fram- och baksida. Modellen heter Kremona Sofia och har inbyggd mikrofon. Cirkapris 4000 kronor.

Nylonsträngad träfinish gitarr
Nylonsträngad i lackad finish

Elegant nylonsträngad gitarr i lägsta prisklassen i vit färg med lock i gran, sarg och botten i agatis samt hals och greppbräda i nato. Priset är 1000 kronor.

Nylonsträngad vit gitarr
Nylonsträngad i vit färg

Nedan är en riktigt snygg akustisk gitarr från Oscar Schmidt med specialdesignad topp i lönn. Priset ligger runt 1000 kronor. Ingen svensk återförsäljare...

Oscar Schmidt OG2SM gitarr
Oscar Schmidt OG2SM

Stålsträngad i jumbostorlek med sagoféer prydande ovansidan av kroppen. Tillverkaren är Luna Guitars som lägger ett stort fokus på utseendet och erbjuder instrument med ovanliga utseenden till överkomliga priser. Material i gran och mahogny. Pris är cirka 1700 kronor. Ingen svensk återförsäljare...

Luna gitarr
Gypsy Spirit of The Night Grand Auditorium Acoustic Guitar

Akustisk gitarr där locket fått ett utseende inspirerat av en målning av van Gogh. Gitarren är i trefjärdedels storlek och går för drygt tusenlappen. Ingen svensk återförsäljare...

Luna gitarr
Luna Safari Starry Night

Akustisk gitarr med elektronik från Luna. Motivet på kroppen och det exotiska träslaget Acacia koa gör detta till en extraordinär gura. Kropp i konsertmodell och med mjuka former. Priset ligger en bit över 6000 kronor.

Luna gitarr
Luna Vista Eagle.

En gitarr med mycket originellt utseende även om kroppen är i trä och utan annat motiv. Kropp i konsertmodell och med mjuka former. Priset på runt 1500 kronor. Ingen svensk återförsäljare...

Luna gitarr
Luna Gypsy Spalt Spruce Top Grand Auditorium.

Snyggt hennamönster på både kropp och huvud. Material i ceder och mahogny. Priset är cirka 2500 kronor. Ingen svensk återförsäljare...

Luna gitarr
Luna Henna Series Oasis.

En av de mest uppseendeväckande modellerna från Music Man är denna lyxgitarr. Pris cirka 40 000 kronor.

Music Man Majesty gitarr
Music Man Artisan Majesty.

En annan definitivt uppseendeväckande yxa från ESP.

ESP GK-CTM gitarr
ESP GK-CTM.

Mayones gör gitarrer i en lite annorlunda stil, minst sagt, och här är en åttasträngad med 24-bands hals. Pris cirka 5000 kronor.

Mayones Regius 8 elgitarr
Mayones Regius 8.

Diamond Guitars Monarch-serie är något inspirerad av PRS designmässigt, men finishen är dock helt unik.

Diamond Monarch FM
Diamond Monarch FM.

Denna halvsolida gitarr från Gibson är en riktigt snygg gitarrskapelse och priset är ... dessvärre över 30 000 kronor.

Gibson Les Paul Florentine elgitarr
Gibson Les Paul Florentine.

Gitarrer med specialdesignade ljudhål

Gitarrkropp med ovalt ljudhålGitarrmärket Selmer förknippas bland annat med ovala ljudhål. På bilden till höger syns modellen DG-250 av japanska Saga Guitars, vilket kan ses som en Selmer-kopia.

När det gäller ovala ljudhål kan de både vara placerade vertikalt och horisontellt på locket. Ljudhålets storlek, form samt placering påverkar ljudet. Det är oftast frågan om mycket små skillnader och mellan ovala och runda ljudhål kan de flesta förmodligen inte utröna skillnaden. Den reella skillnaden är att ovala hål oftast är smalare än runda, vilket medför att strängarnas vibrationer kan resonera mot mer trä.

Collector Custom Series

I arbetet med gitarrerna har konstnärer anlitats för att ge dem ett spännande yttre. Några av konstnärerna som medverkat är Melanie Steinway, Joe Wood och Sara Ray.

Konceptet är att varje gitarr bara finns i ett exemplar och de är tänkta som samlarobjekt. Priset är förstås därefter och vill du köpa ett exemplar får du räkna med runt 30 000 kronor. Om inte annat kan du i alla fall titta på några vackra gitarrer här under:

Melanie Steinway "Tribal Moth" Dreadnought
Melanie Steinway "Tribal Moth" Dreadnought, kropp och topp i Mahogny.

Joe Wood "Dia de los Muertos" Dreadnought
Joe Wood "Dia de los Muertos" Dreadnought, kropp i Mahogny och topp av Engelmann gran.

Sara Ray "Pirate Bay" Newporter
Sara Ray "Pirate Bay" Newporter, kropp och topp i Mahogny.

Ovations Adamas Black Satin med Bear claw-ljudhål.

Ovation gitarr
Ovation Adamas.

Taylors halvakustiska 816ce skiljer ut sig med dubbla smala avlånga ljudhål.

Taylor T5z Custom gitarr
T5z Custom.

Signerad akustisk gitarr för Alkaline Trio som är baserad på Fender AT Malibu. Formen på ljudhålet är baserat på bandets egna symbol, ett hjärta med en dödskalle i. Priset ligger på drygt 2000 kronor.

Alkaline Trio Malibu gitarr
Signaturmodell från Fender

Denna klassiska gitarr är tillverkad av Manuel Rodriguez. Den har en udda design med ett unikt utformat ljudhål (den har även ljudhål i sargen). Om du vill äga en gitarr som skiljer ut sig i ljud och utseende. Priset ligger strax under 10 000 kronor.

Manuel Rodriguez Cutaway Boca gitarr
Manuel Rodriguez Cutaway Boca