gTar

gTar är en gitarr som drivs av en iPhone och erbjuder helt nya sätt att lära sig spela. Den genomgående pedagogiska designen är tänkt att ge nybörjaren en kickstart.

En gitarr som drivs av iPhone

Det hade nästan varit mer överraskande om en produkt som gTar inte dykt upp på marknaden än tvärtom med tanke på hur iPhone och iPad influerat musikskapandet de senaste åren. Under strängarna på gitarrens greppbräda finns lysande LED-indikatorer som ger hänvisningar om vilken sträng som ska spelas och på vilket band strängen ska pressas ned.

gTar detaljDet andra speciella med gTar är att en iPhone placeras i en hållare på gitarren. Det finns förstås en speciellt framtagen app som kan nedladdas, vilken används då du spelar på din gTar. Via appen kan du välja från ett låtbibliotek där gitarren sedan ”själv visar” hur låten ska spelas genom sina LED-indikatorer. För varje låt finns dessutom tre olika svårighetsnivåer.  

gTar är framtagen av Incident och tillverkarens pris är 450 dollar, cirka 4000 kronor.

Intresset har i alla fall varit ganska stort och Incident fick snabbt dem pengar från investerare de hoppats på. Framför allt två saker kan dock invändas mot att gTar blir en succé: för det första är det många som föredrar känslan hos en traditionell gitarr, för det andra låter inte gitarren alltför bra att döma av de få smakprov tillverkarna hittills har bjudit på.