Vilka gitarrtyper finns det?

Här benas det ut vad som är vad bland gitarrvärldens många olika sorters instrument. Efter du läst detta behöver du inte längre förbryllas över uttryck som "spansk gitarr" eller "flat-top".

Klassisk gitarr

Akustisk gitarr som har nylonsträngar (tre understa strängarna) kallas också därför ofta nylonsträngad gitarr. Den heter annars klassisk gitarr då den brukar vara förstavalet för dem som spelar klassisk musik. Fast som det inte vore nog med namn går den även ofta under beteckningen spansk gitarr: den är vanligt förekommande inom vanliga spanska musikgenrer och dessutom härstammar den från Spanien.

gitarr med nylonsträngar
Nylonsträngad gura.

Stålsträngad gitarr

En akustisk gitarr med stålsträngar som ibland kallas westerngitarr. Vanlig inom många populära stilar som pop, rock och country. De flesta av de stålsträngade gitarrerna har även inbyggda mikrofoner. Läs mer om den stålsträngade gitarren ...
 
stålsträngar
Stålsträngar i fokus.

Elgitarr

Som framgår av namnet är detta en elektrisk gitarr, vilket innebär att ljudet huvudsakligen uppstår på konstgjord väg. På en elgitarr finns pickuper som förvandlar svängningar till elektriska signaler som i sin tur blir ljud då gitarren kopplas till en förstärkare. Läs mer om elgitarren ...

pickups
Gitarr utrustad med olika sorters pickuper.

Basgitarr

Kallas ofta bara bas, men ska såklart inte förväxlas med kontrabas eller dylikt. Skiljer sig mot en gitarr bland annat i konstruktionen: en bas har vanligtvis 4–5 strängar i stället för 6 och har också längre hals. Som namnet avslöjar är basen ett instrument vars toner befinner sig i det lägsta registret, vilket kommer sig av att den är stämd i oktaven under gitarrens. Läs mer om basgitarren ...

Dobro (resonatorgitarr)

En typ av gitarr som började tillverkas under 1920-talet och har en resonator av metall på ovansidan av kroppen i stället för ett öppet ljudhål som förstärker ljudet. Den här typen av gitarr används oftast inom blues och bluegrass och ofta ihop med ett sliderör.

Steel-guitar

Spelas oftast liggande horisontellt och ofta används slide. Det finns flera olika sorter som ingår i denna grupp och bland annat lap steel som spelas liggande i knäet och pedal steel guitar där gitarren står på ett stativ.

Barytongitarr

En speciell sorts gitarr med längre hals och som stäms annorlunda än vad som är standard. Oftast är den stämd så här: B-E-A-D-F#-B. Den långa halsen beror på att det ska gå att stämma strängarna lägre utan att dem blir slappa. 

Flat-top

Detta engelska ord används ofta i svenskan - det vill säga när gitarrinstrumentet är på tal - och refererar helt enkelt till en gitarr vars lock har en flat eller platt form. Detta till skillnad mot en kropp där locket är välvt, vilket brukar kallas archtop.

Archtop

Detta engelska ord används ofta i svenskan och refererar till en gitarr vars lock är välvt. Detta till skillnad mot en kropp där locket är platt (flat-top).

Dreadnought

Byggdes ursprungligen av gitarrtillverkaren C.F. Martin då större gitarrer som kunde generera mer ljud efterfrågades. Därför skapade han en extra stor gitarr som han döpte "Dreadnought" efter ett stort krigsskepp.

Triple-0

Triple-0 (000) används ibland om en gitarrform och syftar då till storleken. En triple-0 gitarr är något mindre än en dreadnought.

Dubbelhalsad gitarr

En gitarr som är konstruerad med två halsar kallas dubbelhalsad. Bland användningsområden finns möjligheten att använda en 6- och 12-strängad gitarr i en låt vid ett scenframförande.

Alternativa antal strängar

Det finns gitarrer med fler än sex strängar. De vanligaste alternativen är 7-strängade och 12-strängade gitarrer, men det finns även 8- och 9-strängade varianter.

Se även Vilka stränginstrument finns det?