D’Angelico

Denna sida innehåller fakta om gitarrmärket D’Angelico.

Fakta och pris

Namnet kommer från den italiensk-amerikanska gitarrbyggaren John D’Angelico som ursprungligen startade tillverkning, vilket skedde 1932 i en butik i Little Italy på Manhattan. På 1960-talet vacklade D’Angelicos hälsa och det mesta arbetet utfördes av hans kompanjon James D’Aquisito. Mycket har dock hänt därefter ... D’Angelico är sedan länge bortgången och kompanjonen som tillfälligt tog över butiken sålde denna vidare till ett företag.

Idag görs en del gitarrer i USA och en del i Asien. Förutom gitarrer ingår även förstärkare i tillverkningen. Historiskt sett har D'Angelico inte gjort elgitarrer med solida kroppar, men några undantag har förekommit på senare år.

När det gäller elgitarrer är sortimentet indelat i fyra serier: Premier, Excel, Deluxe och Master Builder där Premier utgör dem billigaste modellerna. I övrigt karaktäriseras elgitarrer från D’Angelico av arctop-modellen.

D’Angelico Premier Grateful Dead DC gitarr
Premier Grateful Dead DC.

När det gäller akustiska gitarrer heter serierna Premier och Excel. Bland Excel-modellerna finns det även möjlighet att få en modell med vacker tailpiece i jazzstuk.

D’Angelico Excel EXL 1A gitarr
Excel EXL 1A.

D’Angelico har även ett mindre sortiment med basgitarrer. Att nämna är också den uppmärksammade D’Angelico EX-DC Deluxe som bland annat står ut med en omkopplare som kan byta mellan sex lägen.

Priserna skiftar någonstans mellan 5000 och 15 000 kronor. Tillverkarens gitarrer är dock rätt sällsynta i svenska butiker.