Levin

Levin är en svensk gitarrtillverkare som har sitt huvudkontor i Göteborg.

Historik, fakta och pris

Grundaren hette Herman Levin. Efter ha avlagt gesällprov som finsnickare hade denne på slutet av 1800-talet emigrerat till USA och kom där att arbeta på en gitarrfabrik i New York. Han slog sig senare ihop med en kollega och fick patent för en kombinerad gitarr och mandolin. Efter han återvänt hem till Sverige öppnade han 1900 en gitarrfabrik i Göteborg, vilket var landets första och det blev början på gitarrmärket Levin (som från början hette Herman Carlsson Levin).

Gitarrtillverkaren hade under sina glansdagar internationell ryktbarhet och stod en omfattande export av gitarrer, mandoliner och banjos. Förutom en kortare period med tillverkning av elgitarrer är det akustiska instrument som Levin sammankopplas med främst. I dagens sortiment finns både stålsträngade och nylonsträngade gitarrer.  

Levin blev uppköpt av Martin & Co. 1973, men det hindrar inte att det fortfarande finns gitarrer från denna tillverkare att tillgå även om tillverkningen hade ett avbrott på några år innan Svensk Musik AB tog över varumärket 1982. Idag görs en del gitarrer i Lugnås i Mariestad medan den andra delen av tillverkningen flyttat till Asien.

Många svenska musiker har under åren spelat på Levin gitarrer och att nämna är Cornelis Vreeswijk och Pugh Rogefeldt.

Levin c10 gitarr
Svensktillverkad Levin.

Nylonsträngade Levin-gitarrer tillverkade i Sverige brukar prismässigt hamna runt 3000–5000 kronor. De som tillverkas i Asien ligger vanligtvis runt 1000–2000.