Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore föddes 1945 i den engelska kuststaden Weston-super-Mare. Han har medverkat som gitarrist i hårdrocksgrupperna Deep Purple, Rainbow och Blackmore’s Night. Blackmore har ofta spelat på Gibson ES-335 eller Fender Stratocaster ihop med Vox- eller Marshall-förstärkare.

Hårdrockare med klassiska influenser

Det var i Deep Purple som Blackmore blev ett namn och en viktig influens i den tidiga hårdrocken. Debutalbumet Shades of Deep Purple släpptes 1968 och gjorde omedelbart Deep Purple populära.

ritchie blackmoreDeep Purple kom att ge ut flera album på kort tid. Men bandet drabbades 1973 av avhopp då Ian Gillan och Roger Glover lämnade bandet. Två år senare bestämde sig Blackmore för att även han hoppa av sitt band då han var missnöjd med den stilmässiga utveckling som skett i bandet.

Nytt band innan återförening med Deep Purple

Ritchie Blackmore skulle samma år vara med och grunda Rainbow, ett annat hårdrocksband där sångaren hette Ronnie James Dio. Rainbow blev ett framgångsrikt band, men kunde inte mäta sig i storhet med Deep Purple. Det skulle dock bli en återförening med det gamla bandet år 1984, vilket ledde till att Rainbow splittrades. Deep Purple gav sig ut på ännu en turné och släppte två nya album. Blackmore och sångaren Gillian kom dock inte överens och Blackmore valde att lämna Deep Purple igen under bittra omständigheter.

Blackmore's Night

Efter Rainbow påbörjade Blackmore ett nytt musikprojekt som bestod av honom själv samt flickvännen Candice Night, vilket därav gavs namnet Blackmore's Night. Som sent som 2013 släppte Blackmore’s Night sitt tolfte studioalbum.

Blackmore är en klassiskt tränad gitarrist och även i hans följande steg till hårdrocken går det att skönja hur han exempelvis blandar in stilelement som hör till barocken. Hans mångsidighet är en del i varför han har kommit att bli en sådan inflytelserik gitarrist.

Hur du låter som Ritchie Blackmore - Till låten ”Smoke on the Water” skapade Ritchie Blackmore ett odödligt gitarriff. Riffet har inte minst blivit populärt att lära sig för dem som nyss börjat spela då det är ett riff som även nybörjaren kan ta sig an. Tabulaturen nedan visar hur riffet spelas.

smoke on the water tab
Smoke on the Water tab.