Chet Atkins

Chet Atkins föddes 1924 i Luttrell, Tennessee och är kanske allra mest känd för att ihop med gitarrister som Owen Bradley och Bob Ferguson ha skapat den speciella countrystil som blev det så kallade Nashvillesoundet. Atkins blandade in jazz i country och skulle med tiden alltmer gå över till att spela jazz.

Med fokus på både country och jazz

Hans första instrument var en ukulele, fast redan vid nio års ålder ägde han sin första gitarr och musiken skulle redan i unga dar bli hans stora passion.

Chet Atkins med gitarr i knäetMerle Travis kom att bli en första viktig influens. Travis hade uppfunnit den teknik som kallades travis picking, ett sätt att fingerplocka där tummen spelade basnoter och pekfingret spelade melodin. Chet Atkins kom att utveckla denna teknik till att innefatta flera fingrar. Fler fingrar innebar också fler möjligheter och ur detta kom att Atkins ibland förvånade sin publik genom att spela två stycken samtidigt!

År 1946 gavs Atkins chansen att spela in sin första singel, ”Guitar Blues”. Detta skulle följas av många inspelade album. Även om Chet utvecklade en egen unik stil var han oftast delvis i bakgrunden då han närvarade på studioinspelningar med mängder av artister. Han fanns till exempel med då Everly Brothers spelade in "Bye Bye Love" och har bland många andra spelat in låtar med Dolly Parton.

Ett samarbete med en annan ikonisk gitarrist, Les Paul, involverade uppträdanden och inspelningar, det kanske mest kända albumet från dessa är Chester & Lester som de spelade in 1975.

Atkins som under en lång period också var verksam som producent belönades under sin karriär med hela 14 Grammys och kom med i Rock and Roll Hall of Fame 2002 (postumt). Chet Atkins dog 2001, vid 77 års ålder, i följderna av cancer.

Hur du låter som Chet Atkins - Chet spelade bland annat på en Gibson Country Gentleman (modellen såldes under ett tag under namnet Gibson Chet Atkins Country Gentleman för att betona sambandet med den berömda artisten). Förstärkaren bör vara på rent ljud och du bör spela med fingrarna och inte med plektrum.