Muddy Waters

Muddy Waters är ett stort namn inom den tidiga bluesmusiken och var en av de första som spelade elförstärkt inom genren. Muddy Waters är för många mest känd som sångare, men var även en inflytelserik gitarrist. Gitarren han spelade på var ofta en Fender Telecaster.

Bluesens gudfader

Muddy Waters föddes i Rolling Fork som låg i delstaten Mississippi som McKinley Morganfield 1913.

Muddy WatersMuddy Waters betydelse för bluesens utveckling är enorm. Före honom spelades blues akustiskt, men med sin Telecaster inpluggad i en stärkare etablerade Waters det typiska soundet för Chicagobluesen (han hade flyttat till Chicago 1943).

Han skiljde sig också från flera av sina föregångare genom att spela med ett band där munspel, trummor och piano ingick. Den som höll i munspelet var ingen mindre än Little Walter och det var hans munspel tillsammans med Elgins Evans trummor som stod för flera av de riffen som skapade en del av det särpräglade soundet. 

Bluesens gudfader, som han har kallats, framförde klassiska låtar som ”I’m Your Hoochie Coochie Man”, ”Baby, Please Don’t Go” och ”Mannish Boy”. Två album som står ut är Hard Again (1977) och I’m Ready (1978).

Hur du låter som Muddy Waters - Muddy Waters spelade ofta slidegitarr och vad som bland annat utmärker hans stil är kraftiga vibraton. Han skiftar bland annat mellan öppen G-stämning och standardstämning.