Stevie Ray Vaughan

Stephen Ray Vaughan föddes 1954 i Dallas. Han skulle dock bli mer känd under förnamnet Stevie. Särskilt under 1980-talet var Vaughan ett stort namn inom bluesen då han på sätt och vis uppväckte musikstilen och lockade en ny publik. Utrustningen han använde var ofta Stratocaster och Fender Bassman.

Bluesmusikens förnyare

Stevie Ray Vaughan med gitarrStephen hade en ganska prövande uppväxt med en familj som på grund av faderns arbete flyttade runt bland många ställen och fadern var dessutom temperamentsfull och kunde bli hårdför då han druckit.

Redan som tonåring lärde han sig spela gitarr och han gjorde det på den tre år äldre brodern Jimmies gitarr – Jimmie Vaughan var också högst begåvad på detta instrument. På Jimmies gitarr tillägnade sig Stevie färdigheter genom att lyssna på andra gitarrister. Den största förebilden bland flera bluesgitarrister var Albert King, men även inflytandet av Jimi Hendrix är märkbart.

Stevies egna första riktiga gitarr var en Gibson ES-125T och han var snart bra nog att spela på mindre klubbar. Det blev gigs som ledde till sena nätter, vilket i sin tur gjorde att skolarbetet blev lidande. Efter skolåren gick det inte att leva av inkomsterna från spelandet och han tog ett jobb som diskare på en hamburgerbar. Något han inte trivdes särskilt väl med och bestämde sig efter att tag att satsa allt på en musikkarriär. Denna karriär bestod till en början mest av ett kringflackande liv där Stevie medverkade i en rad band och där dålig ekonomi var en ständig följeslagare vid sidan av gitarren.

Double Trouble

Stevies medverkan i gruppen Double Trouble skulle dock vara länge. År 1982 gjorde de en turné i Europa. Publiken verkade ännu inte redo för Stevie Ray Vaughan, men David Bowie som också befann sig i publiken imponerades likväl och Vaughan skulle spela gitarr på hans nästa album, Let’s Dance.

Stevie blev erbjuden att fortsätta samarbetet med Bowie fast valde att satsa på Double Trouble. En tejp skickades till producenten John Hammond som gillade vad han hörde. Gruppens första album, Texas Flood, spelades in och släpptes 1984. Det ledde till ett definitivt genombrott för Stevie van Vaughan.

Albumet följdes upp av Couldn’t Stand the Weather nästa år som blev en minst lika stor succé. Stevie stod nu på toppen av sin berömmelse, men med detta följde också excesser i alkohol och droger. Stevies överkonsumtion av sprit och kokain eskalerade tills han i mycket dåligt skick tvingades lägga in sig på ett behandlingshem.

Vändpunkt och tragiskt slut

Stevie lyckades att helt sluta med sitt destruktiva leverne och fortsatte sedan med musiken under betydligt mer harmoniska förtecken. Han skulle bland annat spela in ett album tillsammans med brodern Jimmie. Bland albumet kan också det postuma The Sky Is Crying inräknas.

Tragiskt nog skulle hans liv gå till ända redan vid en ålder av 35 år. Efter en konsert flög han hem till Chicago, fast han skulle avlida efter helikoptern kraschat.

Stevie Ray Vaughan kan inte mäta sig med namn som Eric Clapton och Gary Moore i antal sålda skivor. Hans låtar domineras ofta av gitarrspel och är ibland helt instrumentella, vilket inte alltid är kommersiellt gångbart. Som bluesgitarrist kan han dock mäta sig med vem som helst.

Hur du låter som Stevie Ray Vaughan - Att spela som Stevie Ray Vaughan är förstås i det närmaste omöjligt, men för att komma nära bör du ha en utrustning i stil med Fender Stratocaster med extra tjocka strängar och Fender Bassman tillsammans med tube screamers-pedaler. Dessa är typiska komponenter i Steve Rays sound, men avvikelser kunde förstås förekomma. Hans bluesform som kallas Texas blues innehöll också flera ackord som annars är vanligare inom jazz, såsom Emaj13.