Tips på singer-songwriter - utvalda album

Singer-songwriter (på svenska sångare-låtskrivare) är en genre som förknippas med en ensam kompositör som sjunger och oftast kompar sig själv på gitarr. Här presenteras singer-songwriters ihop med utvalda album.

Utvalda album

For the Sake of the Song albumomslagTownes Van Zandt – For the Sake of the Song
Att For the Sake of the Song inte är ett samlingsalbum utan ett debutalbum med enbart egna kompositioner är svårfattbart. Albumet släpptes under våren 1968. Gitarren är inte framträdande, ibland sipprar spanska toner igenom ljudbilden som är något atypiskt för en singer-songwriter.

Astral Weeks albumomslagVan Morrison – Astral Weeks
Van Morrisons mest helgjutna album och de största låtarna – om än inte de mest kända för en bredare publik som ”Beside You” och ”Madame George”. Albumet gavs ut hösten 1968 och var då artistens andra album. Med sofistikerade harmonier kunde det ses som ett avsteg från debutens ibland pop-betonade sidor.

Harvest albumomslagNeil Young – Harvest
Harvest från 1972 är ett av albumet från Neil Youngs storhetstid och många gitarraspiranter har gjort sina tolkningar av låtar som ”Heart of Gold” och ”Out on the Weekend”. Perfekt samspel av gitarr och munspel där singer-songwriter förenas med country.


Blue albumomslagBob Dylan – Bringing It All Back Home
Med Bringing It All Back Home ställde sig Dylan på gränsen mellan det akustiska singer-songwriter och den elektriska rocken. Han var en mästare på båda sidorna och de akustiska låtarna på albumet "Mr. Tambourine Man", "Gates of Eden", "It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)" och "It's All Over Now, Baby Blue" är en odödlig kvartett.

Blue albumomslagJoni Mitchell – Blue
Blue är ett av albumen av Joni Mitchell från hennes tidiga period då hon spelade in låtar med akustisk gitarr och en säregen röst. Senare skulle hon hennes musik bland annat involvera jazz, men gäller det experimentella främst mängden alternativa gitarrstämningar.


Sweet Baby James albumomslagJames Taylor – Sweet Baby James
James Taylors andra album, utgivet 1970, står ut hos en artist som senare ofta skulle befinna sig långt från de höjder som detta album uppvisar med låtar som ”Sweet Baby James”, ”Sunny Skies” och ”Blossom”.Fler album att lyssna på: Just Another Diamond Day av Vasthti Bunyan, Take Me to Tomorrow av John Denver, Luxury Liner av Emmylou Harris, Coming from Reality av Rodriguez, Grace av Jeff Buckley, Whereabouts av Ron Sexsmith, Heartbreaker av Ryan Adams, I'm Wide Awake, It's Morning av Bright Eyes, My Finest Work Yet av Andrew Bird.

Bland svenska artister i denna genre kan nämnas Olle Ljungström, Jakob Hellman, Lisa Ekdahl, Tomas Andersson Wij, Toni Holgersson och förstås Ulf Lundell och Cornelis.

Se även biografier över gitarrister