Roy Buchanan

Roy Buchanan har kallats för den bästa okända gitarristen i världen. Även om han långt ifrån är okänd i många kretsar har han inte fått lika stort genomslag som många tyckt han borde med tanke på hans begåvning. Karaktäristiskt för Buchanan var en gul Fender Telecaster.

En gitarrist att fascineras av

Roy Buchanan Roy Buchanan föddes 1939 i en liten ort i Arkansas vid namn Ozark. Redan i unga år lämnade han sitt familjehem och blev professionell gitarrist. Han fick anställning av musikern och bandledaren Johnny Otis, men den första tiden innebar också mycket turnerande och lite glamour där uppträdanden på små klubbar gav minimalt betalt. Sin första inspelning medverkade han på 1958 som gitarrist på Dale Hawkins singel ”My Babe”.

Under hans fortsatta karriär skulle han spela med en mängd artister, till exempel Merle Haggard. Han skulle även ge ut egna album varav Roy Buchanan (1972), Second Album (1973) och That’s What I Am Here For (1974) är tre av dem som står ut mest. Därutöver finns både livealbum och samlingsalbum som kan fungera som bra introduktioner till denne musikartist.

Om man lyssnar på Roy Buchanan eller ser honom spela är det svårt att inte fascineras inför hans virtuositet och originalitet. Hans spel blandar in blues och jazz särskilt, men även country finns ibland med i bilden som i ”Sweet Dreams”.

Man kan fråga sig varför Buchanan aldrig blev mer känd än han blev. Det går att spekulera i många anledningar: han var inte särskilt livfull på scen och som person anspråkslös och blyg, med andra ord inte en person som eftersträvade framgång. Han har själv sagt att han inte försökt uppnå en större berömdhet utan velat fokusera på att lära sig spela gitarr.

Roy Buchanans liv slutade tragiskt. Efter att ha arresterats på grund av kraftig berusning hängde han sig i sin cell. Han blev 48 år.