Keith Richards

Keith Richards är legendarisk gitarrist i rockbandet The Rolling Stones och är för en del urtypen för en rockstjärna – beståndsdelarna sex, drugs and rock n' roll ryms alla hos Richards. Han har bland annat spelat på Gibson Les Paul och Fender Telecaster inkopplade i bland annat Fender Bassman och Fender Twins.

En hårdkörande rocklegend

Keith Richards föddes i den engelska orten Dartford den 18 december 1943. Det var vid denna tid fattigt i England efter kriget, men musiken gjorde tillvaron dräglig. Hans mor såg till att det ständigt spelades musik från diverse radiostationer och uppmuntrade tidigt Keiths musicerande. Gitarrspelet påbörjade han i tioårsåldern på en klassisk gitarr han lärde sig grunderna av sin farfar. Efter att familjen flyttat till en annan stadsdel började Keith känna sig mindre tillfreds med tillvaron och han blev relegerad från skolan i högstadiet på grund av för mycket skolkande.

keith richardsår 1961 stötte han ihop med Mick Jagger som han känt sedan innan då de gått i samma skola och bott i samma stadsdel i unga år. Jagger hade ett nyligen uppstartat band och då han fann att Keith Richards var inne på samma musik, vilket i första hand var amerikansk musik från Chicago, som han själv bjöd Jagger in Richards till en repning. Bandet kallade sig Little Boy Blue and the Blue Boys och där ingick även Dick Taylor, som senare skulle tillhöra The Rolling Stones den första tiden.

The Rolling Stones

Det var dock inte förrän ett år senare när Brian Jones och Ian Stewart kom in i bilden som The Rolling Stones bildades. Jagger och Richards blev gruppens låtskrivare, stilen var blues och rythm & blues. Ett första självbetitlat album gavs ut 1964 och sedan följde – vilket numera är allmän musikhistoria – många framgångsrika singlar och album.

Richards gitarrstil kännetecknas av en direkthet och en intensitet samt en förkärlek till riff. Hans bidrag till Rolling Stones låtar är inte långa solon utan rytmisk gitarr och hans riff har varit viktiga ingredienser till att flera av gruppens låtar blivit framgångsrika. Han har ett brett register i form av akustiska ballader som ”Ruby Tuesday” och ”Angie” likväl som uppdrivna elektriska låtar som "Under My Thumb" och ”(I Can’t Get No) Satisfaction”.

Richards levde under en period ett liv kantat av tunga droger och han var nära att mista livet vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med en bilolycka. När musiktidningen NME 1973 gjorde en lista över rockstjärnor som var mest troliga att dö hamnade Keith Richards överst, en plats som han dessutom behöll under tio år.

Hur du låter som Johnny Thunders - Keith Richards använde emellanåt alternativa stämningar, speciellt en så kallad öppen stämning (open tuning): DGDGBD. Men eftersom Richards brukade lösgöra den lägsta strängen helt från gitarren när han spelade i denna stämning kan man räkna bort den första strängen och får då -GDGBD.

För att låta som Keith Richards kan du spela nedanstående två ackordgrepp och med den ovan angivna stämningen. Växla mellan dessa flyttbara ackord (och förflytta det t.ex. mellan band 12, 5, 8) och du kommer förhoppningsvis uppleva ett eko av låtar som "Brown Sugar". Särskilt genom att spela på relativt höga band som det tolfte går det att höra det för många typiska Rolling Stones-soundet.

ackordgreppackordgrepp

Slash >>