Kirk Hammett

Kirk Hammett föddes 1962 i San Francisco och är känd som leadgitarrist i Metallica. Hammett förknippas särskilt med gitarrer av märket ESP.

Leadgitarrist i Metallica

Kirk HammettKirk Hammett lärde sig spela gitarr av ingen mindre än Joe Satriani. Han skulle 1980 bli gitarrist i det nybildade metal-bandet Exodus. Tre år senare skulle medlemmarna i Metallica få nys om Hammett i ett skede då de behövde en ny gitarrist (dvs. leadgitarrist då James Hetfield var rhythm-gitarrist) – Dave Mustain hade lämnat gruppen för att bilda Megadeath.

Kirk Hammett hamnade snabbt i hetluften då han anslöt sig till Metallica under en pågående turné. Han skulle senare medverka på Metallicas andra album Ride the Lightning och hans närvaro bidrog till exempel till en ny dimension i musiken som kan märkas i bland annat i låten"Fade To Black" (se tab). Hammett har därefter medverkat på många ytterligare Metallica-album och blivit en viktig del av bandets sound.

Hur du låter som Kirk Hammett - Medan gitarren oftast var en ESP gick ljudet genom många olika förstärkare, några märken som förknippas med Hammett är Mesa Boogie och Randall.