Django Reinhardt

Django Reinhardt som föddes 1910 i Belgien var en genialisk gitarrist och en av de stora förnyarna av jazzen i Europa. Han är mest känd för tiden som medlem i Franska Hotkvintetten och deras uppträdande på Hot Club i Paris. Reinhardt spelade ofta på Maccaferri-gitarrer från Selmer.

Den trefingrade gitarristen

Reinhardt har en mycket speciell historia i det att han som 18-åring i en brand bland annat skadade vänstra handen svårt. Detta gjorde att hans ring- och lillfinger knappt var användbara, men i stället för att ge upp gitarrspelandet skapade Django egna fingersättningar där han enbart använde vänsterhandens pek- och långfinger. Häri ligger förstås också grunden till en del av hans originalitet.

django reinhardtDen andra sidan av hans särpräglade stil vilar på faktumet att hans föräldrar var zigenare och Django hade en fot i den musik som brukar gå under namnet gypsy. Gypsymusiken har en gammal östeuropeisk tradition, men samtidigt vissa likheter med jazz i sitt fria musikaliska ramverk.

Django fick sin första gitarr som tolvåring och skulle redan som tonårigt underbarn uppträda samt medverka på andra musikers skivinspelningar. Men vid arton år skulle alltså hans liv förändras av en brand. Under dessa år levde Django och hans nyblivna fru under mycket enkla förhållande i tält och olyckan var framme då ett ljus fattade eld i de celluloidblommor hans fru sålde.

Under den följande sjukdomsvistelsen som varade i över ett år ägnade sig Django huvudsakligen åt att spela gitarr och att finna på nya tekniker anpassade för hans skadade vänsterhand som bara bestod av tre helt användbara fingrar inklusive tummen.

Men det hindrade honom alltså inte och hans karriär fortsatte och framför allt är tiden med den berömda Franska Hotkvintetten, där också violinisten Stéphane Grappelli ingick, ett välkänt kapitel. Django levde nu i Paris och tillsammans med kvintetten uppträdde ofta på Hot Club och spelade dessutom in en rad musiknummer, vilka blev högst omtalade.

Av många ansågs han som sin tids största gitarrist tills han drog sig tillbaka från spelandet 1949. Två år senare avled Django Reinhardt efter en hjärnblödning.

Hur du låter som Django Reinhardt - Som nämndes ovan spelade Reinhardt på gitarrer av märket Selmer. Selmer existerar dock inte längre som tillverkare så det handlar om att få tag i begagnade modeller. I övrigt använde Reinhardt tunna strängar i kombination med tjocka plektrum.