Duane Allman

Duane Allman, med smeknamnet "Skydog", är mest känd för sin delaktighet i The Allman Brothers Band där brodern Gregg var sångaren. Han räknas av många som den allra största bland slidegitarrister. Allman spelade bland annat på en Gibson Les Paul och en Gibson SG, för det mesta kopplade till en Marshall.

Den store slidegitarristen som dog i förtid

Duane var en bluesgitarrist av stora mått och hans gitarrsolon kunde hålla på flera minuter. Han spelade ofta med en så kallad bottleneck eller slide, vilket kännetecknade hans stil. Det fanns även utflykter mot jazz och swing i hans gitarrspel.

duane allmanDuane Allman föddes i Nashville 1946. Han och den ett år äldre brodern fick uthärda en tragedi i tidig ålder då fadern mördades 1949. Efter detta flyttade bröderna tillsammans med modern till Florida.

Duane började spela gitarr i tidiga tonåren med brodern som instruktör. Det dröjde dock inte länge förrän han blivit skickligare än sin bror. De båda formade ett band och spelade låtar med deras favoritartister som The Rolling Stones, Beatles och Yardbirds.

Men det var först genom att medverka på andra artisters inspelningar som Duane fick ett rykte om sig som stor gitarrist. Han spelade bland annat tillsammans med Wilson Pickett och Aretha Franklin. Noterbar är versionen av ”Hey Jude” som Pickett ska ha tagit sig an på förslag av Duane.

Efter karriären tagit fart med Allman Brothers skulle han också medverka på Derek and the Dominos fantastiska album Layla and Other Assorted Love Songs.

The Allman Brothers Band gav 1969 ut den självbetitlade The Allman Brothers Band som var deras debut-LP. Duane Allman kom att medverka på tre till och höjdpunkten i utgivningen var kanske livealbumet Live At Fillmore East som har fått klassikerstatus.

Tyvärr tystnade Duanes musik 1971 då han vid blott 24 års ålder omkom efter en motorcykelolycka. År 2003 blev Duane Allman av musiktidningen Rolling Stone utnämnd till den näst bäste gitarristen genom tiderna efter Jimi Hendrix.

Hur du låter som Duane Allman - I utrustningsväg hade Duane en förkärlek till Les Paul-gitarrer, Marshall-stärkare och en Coricidin-flaska som slide (det senare är numera större chans att påträffa i en gitarrbutik än på ett apotek). Duane använde emellanåt alternativa stämningar och då speciellt Open E (E - B - E - G# - B - E).