Steve Vai

Den amerikanska gitarristen Stevie Vai är känd som en virtuos musiker, mer än för några specifika låtar. Han har gett ut en drös soloalbum samt deltagit på inspelningar med kända grupper som Public Image Ltd och Whitesnake. Han medverkade även i spelfilmen Crossroads från 1986 där han bland annat i en scen duellerar med Ralph Macchio i remarkabelt gitarrspel.

Extraordinärt gitarrspel

Steve VaiSteve Vai föddes 1960 i North Hempstead, i New York. Han hade Joe Satriani som instruktör och fick sitt genombrott efter att han som 19-åring lyckats imponera på Frank Zappa. Steve blev efter utfört arbete i studion också en sidekick till Zappa på scenen där Vais uppdrag var att hantera de sex strängarna under extraordinära partier.

Vai skulle senare förflytta sig mellan olika band samtidigt som han lanserade sig själv som soloartist. Som bandmedlem var Vai oftast en tillfällig gäst – han spelade kortare perioder med Alcatrazz, David Lee Roth och Whitesnake.

Mest känd är han kanske ändå som soloartist. Han började i liten skala på 1980-talet med albumet Flex-Able. Under 1990-talet utökade han sin oeuvre med sex soloalbum till och när denna kortare biografi skrivs har han hunnit ge ut åtta soloalbum under 2000-talet.

Stevie Vai är en gitarrist av det klart spektakulära slaget. Förutom talang är det resultatet av extrem träning och en perfektionistisk inställning. Han har berättat att han tränade nio timmar, tre tretimmars pass, om dagen när han var yngre. Han kom hem från skolan och spelade praktiskt taget till midnatt dag efter dag under flera år.

Ett kännetecken hos hans teknik är cirkelrörelsen i hans vibraton. Om Jimmy Page inte tyckte det var nog med en gitarr, har Vai gått steget längre och uppträtt med tre(!) hopbyggda gitarrer. Det säger något om det extraordinära hos denne gitarrist.