The Edge (David Howell Evans)

David Howell Evans föddes 1961 i London och skulle bli känd under artistnamnet The Edge som gitarrist i U2. En av de gitarrer han använt mest är Gibson Explorer.

Ljudarkitekten i U2

The EdgeUnder skoltiden anslöt sig David och hans bror Dick till vad som med tiden skulle bli U2. Detta var 1975 och de andra medlemmarna var Paul Hewson, mer känd under artistnamnet Bono, på sång, Larry Mullen Jr på trummor och Adam Clayton på bas.

Innan bandet blev ett av ett av världens största skulle de hinna med ett antal namnbyten och ett avhopp från Dick. Ett viktigt steg i rätt riktning kom då bandet vann en talangtävling 1978, vilket ledde till skivkontrakt och två år senare kom albumdebuten med Boy. Det var dock med andra albumet, War, som det stora internationella genombrottet skedde.

Edges gitarrspel utgör en viktig del i bandets sound. Edge kan betraktas lika mycket som ljudarkitekt som gitarrist då han använder en mängd effekter och annan hårdvara för att bygga ett unikt gitarrljud.

Hur du låter som The Edge - The Edge använder ofta en komplicerad blandning av effekter, men du bör särskilt inrikta dig på Delay-effekter, vilket bidrar till att skapa ett fylligare ljud.