Jimi Hendrix

Jimi Hendrix föddes den 27 november 1942 i Seattle, Washington. Hendrix växte upp under fattiga förhållanden och fick dessutom uppleva sina föräldrars skilsmässa och senare sin mammas tidiga bortgång. Under sin karriär har Hendrix mest använt en Fender Stratocaster (omvänd strängad då Hendrix var vänsterhänt) och en viktig ingrediens var också förstärkare från Marshall.

Skaparen av överjordisk blues

Hans första kontakt med musiken var en gitarr med endast en sträng, så säger åtminstone legenden, och hans skolbetyg i musik var det sämsta tänkbara: F. Men det skulle snart bli andra tongångar – det började med att hans pappa köpte honom en elgitarr.

jimi hendrixKompmusiker i Nashville

Som tjugoåring flyttade Hendrix till musikstaden Nashville. Här började äventyret när han fick kompa kända musiker som B.B. King. Inledningen på det stora genombrottet får sitt startskott efter mötet med Chas Chandler i mitten av 60-talet. Chandler hade varit basist i The Animals som vid den här tiden just hade splittrats. Chandler lade märke till begåvningen hos Hendrix och sammanförde honom med två andra musiker, Mitch Mitchell och Noel Redding. Tillsammans blev dem The Jimi Hendrix Experience med Chandler som producent och manager.

The Jimi Hendrix Experience började turnera och blev snabbt välkänt som band. Deras första album Are You Experienced släpptes 1967.

Den som sett Jimi Hendrix spela vet att det är något unikt, både i form av ljud och utförande. Hans sound kännetecknas av overdrive, wah-wah och den Octavia-pedal som tillverkades speciellt för Hendrix och som producerade ett ljud som var en oktav högre än vad som spelades. Hendrix hade heller inget emot att showa på scenen och för många är kanske bilden av Hendrix mannen som spelade med tungan eller satte eld på sin gitarr. Men det är trots allt inte dessa yttre effekter som blir bestående när man sammanfattar honom som gitarrist utan snarare hans nydanande sätt att närma sig elgitarren som instrument.

Rent teknisk var hans spelstil annorlunda. Att använda tummen för att pressa ned bassträngarna är ingen sällsynthet bland gitarrister, fast Hendrix gjorde det till och med när han spelade barréackord. Hans stora händer gjorde att han kunde nå runt gitarrhalsen på ett makalöst sätt. En del av det unika ligger också i att Hendrix var vänsterhänt, men valde att spela på en vanligt högersträngad gitarr, vilken han strängade om omvänt och vände.

Omtvistad död

Jimi Hendrix dog den 18 september 1970 under omständigheter som aldrig blivit helt klarlagda. Hendrix ägnade sig åt drogmissbruk under senare delen av sitt liv och vid hans död angavs dödsorsaken vara kvävning efter uppkastningar som följd av kraftigt alkoholintag. Senare har andra scenarier framförts, däribland mord. Att få någon definitiv klarhet i vad som verkligen hände verkar inte längre troligt.

Hur du låter som Hendrix - Hendrix har satt djupa spår i gitarrmusiken och inte minst genom hur han utnyttjade förstärkare och olika effektpedaler. Hendrix använde bland annat wah-wah, phaser, univibe och en octave divider med inbyggd fuzz. När det gäller det spelmässiga finns det ett visst ackord som han använde flitigt och sedan dess ofta har fått gå under namnet ”Hendrix chord” (chord betyder ackord på engelska). Ackordet i fråga kallas dominant 7#9 och kan ses i diagrammet nedan.

E7#9
E7#9